Nema ćuskica ni dranja, od sada samo fino sa puno strpljenja 😊

Nekada su se deca kažnjavala na razne načine, kaišem, šibama po ruci, klečanjem na kukuruzu. Primenom novog Zakona o porodici to više neće biti moguće.

Po novom zakonu, dete koje roditelji povremeno disciplinuju batinama, moći će nasilje da prijavi Centru za socijalni rad i školi, koja će opet da se obrati Centru za socijalni rad. Ako kazne nisu previše učestale da imaju karakter zlostavljanja Centar za socijalni rad će uputiti roditelje u savetovalište za porodicu ili u specijalizovanu ustanovu koja se bavi medijacijom porodičnih odnosa.

Kako piše Kurir.rs ako kazne nisu previše učestale da imaju karakter zlostavljanja, Centar za socijalni rad će uputiti roditelje u savetovalište za porodicu ili u specijalizovanu ustanovu koja se bavi medijacijom porodičnih odnosa.

Mnogi stručnjaci smatraju da čuvene ćuskice nisu veliki problem jer ih roditelji često primenjuju. Međutim, stručnjaci smatraju da ukoliko se ćuškica, šamar ili guranje smatra ozbiljnim fizičkim nasiljem kada partner ili partnerka to radi svom partneru u zajednici, zašto se to isto ne bi smatralo ozbiljnim fizičkim nasiljem i kada je u pitanju odnos roditelj - dete.

Od sada pa nadalje roditelji će morati da povedu računa kako se ponašaju prema deci jer nikakav vid nasilja neće biti dozvoljen.

Autor: Kurir.rs

#deca

#roditelji

#zakon