Osim kiselijeg ukusa...

Pretpostavljamo da vam se dogodilo da popijete jogurt i shvatite da mu je istekao rok trajanja. Panika zbog straha od neprijatnih posledica mogućeg trovanja je sasvim izvesna.

Da li će se to zaista i dogoditi ako popijemo jogurt kom je istekao rok, otkriva nutricionistkinja Keri Gans.

- Jogurt je dobar izvor kalcijuma za jačanje kostiju, ali i za zdravlje creva zbog dobrih bakterija koje sadrži. Bogat je i belančevinama. Uglavnom, kad sledeći put nađete jogurt kojem je istekao rok trajanja nemojte ga baciti jer datum označen s "najbolje upotrebiti do" ne znači da mu je tehnički istekao rok trajanja, nego da ga je najbolje upotrebiti do navedenog datuma - tvrdi ona i ističe da je to pitanje kvaliteta a ne sigurnosti.

- Nakon isteka datuma jogurt će postati kiseliji zbog fermentacije. Naravno to ne znači da je zdravstveno sigurno pojesti jogurt koji mesecima stoji u frižideru. Neotvoreni jogurt uglavnom možete jesti još oko mesec dana nakon što mu je istekao rok trajanja. Ako jogurt otvorite i ostavite u frižideru, može trajati najviše nedelju dana, a posebno ako ste u njega stavljali kašiku kojom ste jeli. Na taj način mikroorganizami i bakterije iz usta dospevaju u jogurt - tvrdi Gans i otkriva da je najbolji test da li je jogurt dobar ukus i miris. Ako su dobri, možete ga jesti.

- Ako pojedete jogurt koji je stajao zatvoren a kom je istekao rok, izazvaće nemir u crevima, ali teško da će do toga doći jer ćete po ukusu prepoznati da ne valja - tvrdi nutricionistkinja.

Autor: Kurir / redportal.rs

#jogurt

#rok trajanja