Možda je pravi trenutak da postanete obazrivi

Već uveliko postoji uverenje, a neretko i dokazi da su šećer, so i brašno tri bele smrti, međutim to ne zaustavlja ljude prilikom konzumacije ovih neretko neizostavnih sastojaka.

U novim istraživanjima dolazi se do rezultata koji kažu da bi nas količina soli koju jedemo mogla učiniti ranjivim na bolesti koje izazivaju bakterije.

U ovom istraživanju je primećeno kako so utiče na imunitet remeteći disajni lanac, što uzrokuje da ćelije proizvode manje adenozin trifosfata (ATP) i manje kiseonika. Inače, ATP je "univerzalno gorivo koje pokreće sve ćelije" koje pruža energiju za mišićnu snagu i metaboličku regulaciju.

Velike količine natrijuma u telu uzrokuju nedostatak ATP-a što dovodi do poremećaja u sazrevanju i funkcionisanju belih krvnih zrnaca i lošijeg odgovora imuniteta.

Dodatna ispitivanja su ukazala na to da štetni uticaji mogli da budu čak i pogubniji, pa tako prevelika doza natrijuma može da izazove upalne bolesti krvnih sudova i zglobova ili autoimune bolesti.

Autor: Novosti Magazin / redportal.rs

#Brašno

#da li je so zdrava

#so

#šećer