One su u stvari bile sekretarice, čistačice, kuvarice

Pred obeležavanje 29 godina od ubistva 68 srpskih meštana sela Bjelovac kod Srebrenice, koje se desilo polovinom decembra 1992, direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić šokirao je javnost izjavom o Srpkinjama.

On je na Tviteru objavio spisak sa imenima 27 Srpkinja i predstavio ih kao "dobrovoljke", aludirajući da su pomagale navodnom "genocidu". Prema rečima sagovornika Novosti Suljagić je promašio temu jer su na spisku žene koje su bile sekretarice, čistačice, kuvarice, a objavom želi da ih optuži za genocid!

- Suljagić insinuacijama i lažnim tvrdnjama stavlja metu na čelo Srpkinjama koje su tokom rata kao čistačice, kuvarice i sekretarice bile u radnoj obavezi u VRS - kaže, za Novosti, Branislav Kojić, predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice.

- One su radile za vojsku jer su im kući deca bila gladna i jedina mogućnost da ih prehrane bila je da se zaposle. Na spisku je i moja majka! U ratu je izgubila muža. Bila je čistačica u pozadini. Nema veze sa ovim što Suljagić govori.Kojić je rekao da Suljagić dobro zna da je na spisku i majka čijeg su sina Naser Orić i njegove horde mučili, živog spalili i ostavili u kolicima u fabričkom krugu. Jasno je Suljagiću da je na tom spisku većina žena koje su u ratu izgubile najmilije i da za njih niko nije odgovarao, pa na ovaj prostački način vređa rane porodica tih mučenika. To govori o njegovom moralu i karakteru. Njime treba da se pozabave institucije i da ga kazne za zloupotrebu dokumentacije i javno iznošenje lažnih optužbi.

Upitao je Suljagića da li ga je sramota da se oglašava kada je poznato da je lagao čak i o smrti oca: predstavlja ga kao žrtvu iz jula 1995, a zna se da je mnogo pre stradao u Voljavici.

Foto: Printscreen YouTube/RTRS

Milka Kovačić (71), jedna od žena koje se nalaze na spisku koji je Suljagić objavio, kaže, za Novosti, da je ponosna što je nosila uniformu Vojske RS, iako nije bila na borbenim linijama već u kasarni.

- Mogu da me prozivaju koliko hoće, pa i Suljagić, ali ja se ne stidim što sam nosila uniformu Vojske RS - govori u dahu Milka.

IZVOR: TW / @suljagicemir1

Autor: redportal.rs

#emir suljagić

#memorijalni centar

#spisak

#srebrenica

#srpkinje