Ministar spoljnih poslova osvrnuo se na položaj Srbije na putu ka EU

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman se juče u Luksemburgu na Međunarodnoj konferenciji sa EU osvrnuo na trenutni položaj Srbije i njenom napretku ka učlanjenju u EU, kao i koji je stav Hrvatske po pitanju Rezolucije o Srebrnici:

Kada je u pitanju Srbija, tu moramo, tražimo zapravo od Srbije jasne odgovore, prije svega suštinski i održivi napredak, u naravno, u temeljnim područjima, drugo zaista politička volja za ispunjavanjem svih onih kriterijuma i reformi, i treće jasno nedvosmislena posvećenost evropskim integracijama, u tom smislu gledamo ta područja, prije svega vladavina prava i temeljna prava, pitanje nestalih osoba, prava žrtava rata, procesuiranje ratnih zločinaca i zločina.
Ono što nije toliko bitno za EU, ali jeste zapravo za kompletnu integraciju je i saradnja sa Sudom u Hagu, što ćemo posebno istaći, priznanje genocida u Srebrenici, zato smo i pozdravili Crnu Goru i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, to očekujemo i od srpske strane, to je sve jačanje dobrosusjedskih odnosa, kako sa zemljama koje su članice EU, tako i sa onima koje nisu. Kroz sva ta načela će se pratiti ostvarivanje napretka Srbije prema članstvu u EU.

Podsetimo, on je i prošle nedelje na međunarodnoj konferenciji GLOBSEC u Bratislavi apelovao da članice EU koje nisu priznale tzv. Kosovo, da to što pre urade.

- Hrvatska potiče ostalih 5 članica EU da priznaju (tzv.) Kosovo, jer bi to doprinelo stabilizaciji regije i samog (tzv.) Kosova - rekao je on.

Autor: redportal.rs

#EU

#Gordan Grlić Radman

#Hrvatska

#Hrvatski ministar

#Luksemburg

#Srebrnica