Ministar spoljnih poslova bio izričit

Rusija je spremna da preduzme nove mere odmazde protiv SAD, ako Vašington nastavi sa eskalacijom, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za TV Rosija-1.

- Sve je rečeno u našoj reakciji na poslednje neprijateljske korake SAD. Objavili smo sve o merama koje smo preduzeli i koje smo spremni da preduzmemo ako se eskalacija nastavi - rekao je Lavrov, preneo je Tass.

Marija Zaharova: SAD na ruskoj listi neprijateljskih zemlja

Rusija se potrudila da sastavi listu neprijateljskih zemlja koje su zabranile zapošljavanje građana Rusije u svojim diplomatskim misijama i SAD su na toj listi, izjavila je danas u intervjuu za TV kanal Rosija 1 predstavnica ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Foto: Pixabay.com

- Kao što znate, objavljen je jučerašnji dekret predsednika Rusije Vladimira Putina i brojne mere koje upotpunjavaju postojeće federalne zakone. Države koje su proglašene neprijateljskim odbijaju da zaposle građane Rusije u svojim diplomatskim i konzularnim misijama. Kako smo mi razumeli, cela priča je započela talasom neprijateljskih poteza SAD i mogu da potvrdim da se SAD nalaze na našoj listi neprijateljskih država - izjavila je Zaharova, prenosi TASS.

Zaharova je dodala i da zvanični Prag nema osnova da optuži Rusiju da je umešana u incident u Vrbjeticama 2014. godine.

- Tokom poslednjih sedam godina istrage, vlada (Češke) nije imala osnova, a kamoli bilo kakav dokaz, za davanje takvih izjava - rekla je ona u intervjuu za televiziju Rosija 1.

Autor: Tanjug

#SAD

#Sergej Lavrov

#eskalacija

#rusija