Otvorio je ministar spoljnih poslova Nemačke

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas svečano je danas otvorio novu zgradu Ambasade Nemačke u Beogradu, u prisustvu svog srpskog kolege Nikole Selakovića i bivšeg ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

- Središte je reč koja najbolje opisuje ovo lepo zdanje. Ono se nalazi u srcu Beograda, blizu dinamičnog centra, i političkog srca zemlje - istakao je ministar spoljnih poslova Nemačke.

Hajko Mas je u svom obraćanju iskazao značaj bilateralnih odnosa Nemačke i Srbije jer je Nemačka najveći spoljnotrgovinski partner Srbije, kao i da u Nemačkoj živi oko 400.000 Srba.

On je podsetio da je 6. aprila obeležena 80-ta godišnjica bombardovanja Beograda od strane nacističke Luftvafe, u kojem je ubijeno na hiljade ljudi i razoren grad.

- To je bio samo početak velikih zločina tokom nemačke opsade Srbije, usled kojege je izbrisan jevrejski život u Srbiji. Svesni smo teških zločina koje su počinjeni na teritoriji Srbije i to nikada nećemo zaboraviti. Na nemačkoj vladi je posebna odgovornost da sećanje na sve što se dogodilo tada sačuva i pre svega sećanje na žrtve - naglasio je šef nemačke diplomatije.

Mas je rekao da su za Nemačku zemlje Zapadnog Balkana deo EU.

Kamen temeljac za zgradu nove ambasade postavljen je sredinom juna 2018. godine.

Na 2009. održanom javnom konkursu za novogradnju objekta koja je, kako se ispostavilo, bila neizbežna, učestvovalo je 45 arhitektonskih firmi, a pobedila je arhitektonska firma Karl+ Probst.

Ambasada se nalazi u ulici Kneza Miloša, blizu svih bitnih političkih objekata, i arhitektonski se uklapa u taj deo Beograda.

Autor: tanjug.rs / redportal.rs

#Ambasada Nemačke

#hajko mas

#nova ambasada

#otvorena