Džo Bajden će biti predsednik Sjedinjenih Država bar do 20. januara 2024. godine

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden potpisao je 15 izvršnih odredbi odmah nakon ulaska u Ovalni kabinet. Džo Bajden je 46. predsednik Sjedinjenih Država i na tom mestu je nasledio Donalda Trampa.

Nakon što je potpisao ove izvršne odredbe u Ovalnom kabinetu, Džo Bajden je rekao reporterima da nema vremena za trošenje i da je potrebno da se odmah prione na posao.

Neke od odredbi koje ću potpisati danas će promeniti kurs naše borbe protiv koronavirusa. Suočićemo se sa klimatskim promenama na način koji do sada nije viđen. Borićemo se za rasnu jednakost i podržaćemo sve diskriminisane zajednice. Ovo je samo početak.

Ovim aktima propisano je obavezno nošenje maske u javnim institucijama i za javne službenike. Ovo je početni korak u borbi protiv koronavirusa. Sjedinjene države su vraćene u Pariski klimatski sporazum, za koji kritičari navode da će ugasiti na desetine hiljada radnih mesta.

Poništena je odluka Trampa o izgradnji zida sa Meksikom, kao i odluka o zabrani putovanja iz pojedinih većinskih muslimanskih zemalja. Poništena je i odluka o zabrani transrodnim osobama da rade u vojsci, kao i odluka o ukidanju fondova za abortus.

Autor: redportal.rs

#SAD

#bajden

#tramp