Kod mužjaka kitova, homoseksualna aktivnost može uključivati umetanje penisa jednog mužjaka u genitalni prorez 👇

Po prvi put, fotografi su snimili 2 grbava kita kako imaju seks. Kada su svoje snimke pokazali stručnjaku za morske sisare, ona je potvrdila da su oba učesnika mužjaci, potvrđujući još jednom da je istopolno seksualno ponašanje široko rasprostranjeno među životinjama. Postoje, međutim, pitanja da li su u ovom slučaju oba kita bila srećna zbog situacije.

Kitovi su veliki, ali okean je veći, tako da ima dovoljno prostora za skrivanje ako ne žele da ljudi špijuniraju njihove privatne trenutke. Shodno tome, uprkos tome što su grbavci jedna od najproučavanijih vrsta kitova, do sada nema zapisa o tome kako se kopuliraju.

Doktorandu Stefani Stak iz Fondacije za pacifičke kitove kontaktirala su 2 fotografa koji su, dok su bili na rekreativnom putovanju kod Mauija, fotografisali 2 grbava kita. Lajl Kraničfeld i Brendi Romano kontaktirali su Staku jer su znali da imaju nešto neobično, ali nisu shvatili koliko je njihovo otkriće posebno.

Foto: Pacific Whale Foundation/Lyle Krannichfeld and Brandi Romano

- Uprkos tome što je decenijama dobro proučavano, seksualno ponašanje grbavih kitova je do sada uglavnom ostalo misterija. Ovo otkriće dovodi u pitanje naše unapred stvorene predstave o ponašanju grbavih kitova. Iako smo odavno prepoznali složene društvene strukture ovih neverovatnih stvorenja, svedočenje o kopulaciji dva mužjaka kita po prvi put je jedinstven i izuzetan događaj - rekla je Stefani u izjavi poslatoj IFLScience.

Stefani i drugi istraživači žele da prošire skup posmatranja grbavih kitova, uključujući i da vide koliko su uobičajeni istopolni susreti u odnosu na kopulaciju uopšte. Da li je bila puka slučajnost da su prvi snimak grbavog seksa dva muškarca, ili su takvi susreti uobičajeni ili čak i više kao između muškaraca i žena?

Grbavi kitovi se hrane u polarnim vodama tokom leta relevantne hemisfere, a zatim migriraju da provedu zimu u tropskim krajevima gde rađaju i podižu svoje mlade.

Foto: Pacific Whale Foundation/Lyle Krannichfeld and Brandi Romano

Intrigantno, nekoliko slučajeva ekstruzije penisa kojima smo prisustvovali uključuju pet izveštaja o grbavcima koji su uperili svoje penise u druge muškarce. Međutim, četiri od njih su uključivala mužjake koji su se takmičili za pristup plodnoj ženki, tako da smo možda videli bukvalno takmičenje u mahanju kurcima gde je jedan kit pokušavao da potvrdi prioritet.

- Kod mužjaka kitova, homoseksualna aktivnost može uključivati umetanje penisa jednog mužjaka u genitalni prorez - primećuje autor i koautori u svom izveštaju o događaju.

- Svrha nereproduktivnog ponašanja je različita; predložene funkcije uključuju učenje ili praktikovanje reproduktivnog ponašanja, uspostavljanje ili jačanje odnosa dominacije, formiranje društvenih saveza i/ili smanjenje društvenih tenzija - navodi se u izveštaju.

Foto: Pacific Whale Foundation/Lyle Krannichfeld and Brandi Romano

Ako je razlog zašto ranije nismo bili svedoci kopulacije grbača taj što izbegavaju prisustvo ljudi, ovaj par je bio izuzetak. Prišli su čamcu fotografa i čak su ga nekoliko puta zaokružili tokom parenja.

Nažalost, to možda nije zato što su bili egzibicionisti, već rezultat mogućnosti da je interakcija bila bez saglasnosti. Jedan kit, nazvan A, bio je nezdravo mršav i zaražen parazitima, verovatno kao rezultat udara broda u njegovu vilicu.

Kit B je u bazi podataka od 1993. godine, što sugeriše da godine starosti ne ometaju njihovu seksualnu aktivnost.

Izveštaj je objavljen u otvorenom pristupu u časopisu Marine Mammal Science.

Autor: redportal.rs