Svi ih imamo kod kuće 👇

Američka nutricionistkinja Kimberli Buker otkrila je koja 2 začina mogu pomoći u borbi sa salom na stomaku, ali i pomoći pri hroničnoj upali, prenosi b92.net.

Začini su sastavni deo kulinarske tradicije širom sveta, dodaju ukus, aromu i boju raznim jelima.

Osim svoje kulinarske privlačnosti, mnogi začini takođe se mogu pohvaliti potencijalnim zdravstvenim prednostima, uključujući njihovu sposobnost da pomognu u kontroli težine i smanje hronične upale. Određeni začini imaju svojstva koja mogu doprineti topljenju masti na stomaku i ublažavanju hronične upale.

Američka nutricionistkinja Kimberli Buker za SheFinds.com otkrila je da su kurkuma i crni biber neke od opcija začina koje mogu pomoći u"topljenju stomaka, a istovremeno smanjuju upalu.

Kurkuma

Kurkuma je privukla značajnu pažnju zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi, posebno u smanjenju hronične upale. Aktivni sastojak kurkume, kurkumin, poznat je po svojim snažnim protivupalnim i antioksidativnim svojstvima. Uz to, kurkumin je proučavan zbog njegove potencijalne uloge u podršci gubitku težine i smanjenju masnog tkiva na stomaku:

- Kurkuma sadrži aktivno jedinjenje zvano kurkumin, koje ima protivupalna svojstva. Smanjenjem upale može podržati gubitak težine, uključujući masnoću na stomaku. Kurkumin takođe može potencijalno pomoći u poboljšanju osetljivosti na insulin , utičući na to kako telo skladišti masti - kaže Buker.

Što se tiče njene uloge kod hronične upale, ona napominje da kurkumin u kurkumi deluje kao snažan antioksidans, neutralizirajući slobodne radikale koji doprinose upali.

Crni biber

Crni biber nije samo uobičajena kuhinjska namirnica već i začin koji može doprineti smanjenju hronične upale i potencijalno pomoći u smanjenju masti na stomaku:

- Piperin, aktivni element u crnom biberu, povezan je s potencijalnim poboljšanjima u metabolizmu masti. Može poboljšati apsorpciju drugih nutrijenata, uključujući one koji podržavaju gubitak težine - ističe nutricionistkinja.

Što se tiče njegove povezanosti sa minimalizovanjem hronične upale, Buker ističe da piperin pokazuje antiinflamatorna svojstva, doprinoseći smanjenju hronične upale.

Autor: klix.ba / b92.net