Šta je fantazija a šta realnost? 🤔

Žuti car Kine i kralj Škorpion starog Egipta su dve maglovite ličnosti iz prastare istorije čovečanstva koje postoje na granici između mita i istorije. Da li je moguće da su oni ista osoba? To bi posve bila senzacionalna teorija, teorija za koju kineski istraživači veruju da imaju dokaze.

U novoj studiji, koja još nije pregledana, Guang Bao Liu govori da je vladar starog Egipta poznat pod imenom Škorpion kralj, osoba koja ej u kineskim zapisima poznata pod imenom Žuti car.

Ovo je poprilično hrabra teorija, posebno sobzirom da egiptolozi još uvek pokušavaju da utvrde identitet kralja Škorpiona. Neki čak i sumnjaju u nJegovo postojanje. Sa druge strane, mnogi i dalje debatuju da li je priča o Žutom caru ukorenjena u realnosti ili je čist mit.

Istraživači baziraju svoju teoriju na nekoliko linija "dokaza". Kao prvo, za kralja Škorpiona se uzima da je on ujedinio Gornji i Donji Egipat porazivši kralja sa bikovom krunom. Slično tome, i kineski izvori navode da je Žuti car porazio cara Jana koje je nosio kravlju krunu, ujedinivši pri tome plemena Jan i Huang.

Pored toga poklapa se i hronološki. Za kralja Škorpiona uzima se da je vladao Starim Egiptom pre oko 5.200 godina, što se okvirno poklapa sa kineskom legendom o Žutom caru i kineskoj civilizaciji staroj 5.000 godina.

Na kraju, postoje neke određene sličnosti između hijeroglifa i kineskog pisma. Studija tvrdi da je simbol škorpiona otkriven u grobnici kralja Škorpiona povezan sa prototipom simbola za kinesko slovo Huang - koje označava žutu boju. Pored toga, mnogi škorpioni otkriveni u dolini reke Nil su žute boje, što se uzima kao još jedan posredni dokaz.

U popularnoj kulturi, većina ljudi kada čuje termin kralj Škorpion automatski u glavi ima glumca Dvejna Džonsona iz isoimenog filma. Međutim, neki istoričari veruju da je kralj Škorpiona istorijska ličnost koji je postao prvi pravi vladar Gornjeg Egipta oko 3200. godine p. n. e. Taj period staregipatske istorije je veoma mutan, i onjemu znamo tek ponešto na osnovu ponekih pisanih izvora i retkih arheoloških nalazišta.

Opet, sa druge strane, veliki broj naučnika veruje da je Narmer istinski ujedinitelj Egipta i osnivač Prve dinastije. Naravno istraživaču su dugo debatovali o opciji i mogućnosti da su Narmer i Škorpion kralj jedna osoba. Pored toga, da još više zakomplikujemo stvar, postoje indikacije da je Narmer možda ista osoba kao i vladar poznat pod imenom Škorpion II.

Studija ide toliko daleko da tvrdi da je Narmer, zapravo ni manje ni više, Ju Veliki legendarni kralj i osnivač kineske ksi dinastije. Ju Veliki je potomak Žutog cara, isto kao što je i NArmer naslednik jednog od škorpion kraljeva.

Istraživači se i kod Narmera vraćaju na etimologiju i povezuju njegovo ime sa simbolom Ju. Narmerovo ime je u vezi sa imenom ribe soma, dok je izgovor simbola Ju istovetan.

Ista konfuzija okružuje i kineskog Žutog cara. Prema legendi ovo polubožansko biće postao je prvi vladar zemalja koje će se kasnije nazvati Kina oko 2697 godine p. n. e. nakon što je ujedinio plemena u dolini žute reke pod jednu vlast.

Međutim njegova istorija je baš miks legende, istorije i mita. Mnog je teško utvrditi gde se mit završava a gd epočinju činjenice. Većina naučnika se danas slaže da je on najvećim delom mitska ličnost sa zrncima istine u sebi.

Šta god da mi mislili o ovim teorijama, one ipak jasno pokazuju koliko ima sličnosti u mitovima iz celog sveta i koliko oni svi dele određene arhetipske teme.

Autor: redportal.rs