Trobojka u Skupštini stajala duže od sadašnje zastave, odgovara na kritike predsednik Skupštine Crne Gore

Predsednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić ističe da srpski jezik zaslužuje status službenog jezika ukoliko rezultati pokažu da njime govori većina građana Crne Gore.

Mandić je za TV Prva, kako prenosi portal IN4S, naveo da nova vlast želi da donese promene u skladu sa željama i potrebama građana Crne Gore:

Koliko ćemo biti kreativni i uspešni to će oceniti građani rekavši da su uradili veliki posao.

Dodaje i da mu je bila čast što je kao predsednik Skupštine Crne Gore, posle više od 80 godina, imao mogućnost da ugosti mitropolita crnogorsko-primorskog. Na kritike koje su se pojavile zbog trobojke u njegovom kabinetu, Mandić odgovara:

Ta zastava mi je ukrasila kabinet, jer je to bila zastava Crne Gore. Duže je stajala ta zastava, nego što je stajao barjak i sadašnja državna zastava. U kontekstu pomirenja, moram da kažem: moramo se miriti i oko simbola koji su nesporni svima.

U očekivanju rezultata popisa stanovništva koji je sproveden u decembru, Mandić je rekao da u Finskoj živi samo 5% Šveđana, pa da je švedski jezik službeni. Zbog toga smatra da i srpski jezik, kojim govori većina građana, treba da bude u službenoj upotrebi i da se oko toga može postići dogovor političkih činilaca u roku od pola sata, te da takvo pitanje ne treba više da stvara podele.

Autor: redportal.rs