Spomen stradalim Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 🕯️

U ponedeljak 29. januara u beogradskoj knjižari Geca Kon predstavljena je knjiga Samudaripen Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Na promociji knjige čiji je izdavač Službeni glasnik, govorili su autor etnolog dr Dragoljub Acković, izraelski istoričar dr Gideon Grajf i dr Mladen Šarčević, direktor Službenog glasnika. U formi enciklopedije, knjiga predstavlja pionirski poduhvat u pogledu naučnoj pristupa stradanju Roma u NDH, a bogato je opremljena dokumentima, fotografijama i svedočenjima žrtava.

Grajf je ukazao na to da se Acković bavio temom koja praktično nije bila predmet naučnog istraživanja:

Profesor Acković, moj prijatelj, pionir je u ovom polju istraživanja i ekspert broj jedan na svetu kada je reč o stradanju i sudbini Roma u koncentracionim logorima tokom Drugog svetskog rata. U istoriji uvek ima oblasti i područja koje niko do sada nije istražio, zbog čega je neophodno pronaći ozbiljnog istraživača koji će im se posvetiti i izvući ih iz anonimnosti. Profesor Acković je upravo jedan od tih istoričara, koji je čitav život posvetio temi stradanja Roma u logorima smrti u NDH, a njegova najnovija knjiga Samudaripen Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj jeste kulminacija tog životnog istraživanja, monumentalna knjiga i, slobodno mogu da kažem, remek-delo

Acković je naveo da njegovo interesovanje za ovu temu potiče još iz detinjstva, budući da je i njegov otac bio logoraš na Starom sajmištu. Istakao je da je na prostoru NDH živelo više od 70.000 Roma, a da je na prvom posleratnom popisu 1948. godine na prostoru SR Hrvatske i SR Bosne i Hercegovine popisano nešto manja od 1.000 Roma.

IZVOR: YT / Novo jutro

Dragoljub Acković

Rođen 1952. godine u selu Osipaonica kod Smedereva. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, potom na odseku za etnologiju Filozofskog fakulteta. Završio je postdiplomske studije na Pravnom fakultetu i doktorske studije na Fakultetu za mir UN. Član je Udruženja književnika Srbije i Odbora SANU za proučavanje običaja i života Roma. Bio je urednik romskog programa na Radiju Beograd. Osnivač je i direktor Muzeja romske kulture. Obavljao je dužnost zamenika direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava, a trenutno je i narodni poslanik.

Autor: Filip Pejković