Spomen-ploča stradalim srpskim ratnicima

Na spomen-ploči u Crkvi Svetoga Vasilija Ostroškog u niškom naselju Duvanište, biće imena, prezimena i datumi i mesta rođenja i smrti poginulih od 1998. do 2003. godine.

Niš: Na 25. godišnjicu početka NATO agresije i bombardovanja SR Jugoslavije i Srbije, 24. marta ove godine, u kompleksu hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu, biće otkrivena spomen-kripta kosovskim junacima koji su izgubili živote braneći domovinu. Na mermernim pločama spomen-kripte uklesano je 1.007 imena pripadnika Vojske Jugoslavije, policije i bezbednosnih snaga Srbije i svih ostalih koji su dali svoje živote braneći Kosovo i Metohiju. Kako je rečeno za Politiku, na spomen-pločama biće njihova imena i prezimena, kao i datumi i mesta rođenja i smrti ❤️.

U ovoj jedinstvenoj spomen-kripti novim kosovskim junacima, za večnost će biti uklesana imena svih srpskih ratnika koji su položili živote na oltar otadžbine, braneći našu duhovnu i nacionalnu kolevku, Kosovo i Metohiju, od 1998. do 2003. godine.

Izjavio je ovih dana Dejan Antić, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ovo srpsko ministarstvo izdvojilo je 26 miliona dinara za završetak radova u hramu i izradu kripte, a spomen-obeležje sagrađeno je na inicijativu Kluba generala i admirala u Nišu. Prva ideja da se sagradi spomen-crkva knezu Lazaru i poginulima iz sastava Treće armije Vojske Jugoslavije, potekla je od generala Vladimira Lazarević još u 2000. godini, obnovljena je 2017. pošto je tadašnji srpski patrijarh gospodin Irinej po drugi put dao blagoslov za izgradnju spomen-kripte. Sa idejom Kluba generala i admirala u Nišu, koju su potpisali generali Vladimir Lazarević, Krsman Jelić i Toma Mladenović, saglasio se i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, koji je pomogao da se i država Srbija sa Eparhijom niškom uključi u realizaciju ovog projekta.

Tada, 2017. godine odlučeno je da se spomen-kripta podigne u kompleksu hrama Svetoga Vasilija Ostroškog, u niškom gradskom naselju Duvanište, sagrađenog posle bombardovanja kasetnim bombama ovog naselja 12. maju 1999. godine, na Dan Svetoga Vasilija. 🧐

Nikola Selaković je u novembru prošle godine potpisao i sporazum sa Eparhijom niškom o obezbeđenju finansijskih sredstava za završetak kompleksa hrama u Nišu i spomen-kripte, i tom prilikom je rekao da će na mermernim pločama biti uklesana ne samo imena poginulih na području KiM braneći otadžbinu u vreme bombardovanja, već i svih životno stradalih pre toga, u 1998. godini tokom pobune albanskih terorista, ali i kasnije posle završetka agresije NATO-a u Kopnenoj zoni bezbednosti do 2003. godine. 😔

Udruženje veterana, učesnika ratnih okršaja na Kosovu i Metohiji, posebno u Savezu veterana sa Košara i Paštrika, najtežih i najslavnijih bitaka od aprila do 10. juna 1999. godine, nedavno su na svom skupu na Suvoboru iskazali veliko zadovoljstvo što će u spomen-kripti u Nišu biti imena, kako su rekli, svih novih kosovskih junaka i srpskih ratnika koji su živote položili na oltar otadžbine, braneći našu duhovnu i nacionalnu kolevku, Kosovo i Metohiju od 1998. do 2003. godine i uputili poziv svim učesnicima ratnih zbivanja da na dan sećanja, 24. marta ove godine, dođu u Niš na otkrivanje spomen-kripte, prenosi politika.rs.

Autor: politika.rs