Pristupanjem Kaira BRIKS-u otvaraju nove mogućnosti za povećanje plodne saradnje 2 zemlje

Počinje prva faza izgradnje nuklearne elektrane u Egiptu, koja je važna za rusko-egipatske odnose, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na ceremoniji izlivanja betona u bazu nuklearne elektrane El Daba broj 4 zajedno sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem.

- Egipat je naš bliski prijatelj i strateški partner. Saradnja Rusije i Egipta nastavlja da se progresivno razvija - kazao je Putin putem video veze, i dodao da se sa pristupanjem Kaira BRIKS-u otvaraju "nove mogućnosti za povećanje plodne saradnje dve zemlje".

Ruski predsednik je istakao da Moskva i Kairo sarađuju na principima jednakosti, međusobnog poštovanja i uvažavanja interesa jednih drugih u potpunom skladu sa slovom i duhom Sporazum o sveobuhvatnom partnerstvu i strateškoj saradnji i pozvao lidera Egipta na Samit BRIKS-a u Kazanju.

Putin je dodao da dinamično raste i bilateralni trgovinski promet, čiji je obim povećan za 20 odsto u odnosu na 10 meseci prošle godine.

- Realizuju se i veliki zajednički projekti, uključujući industriju goriva i energetike, poljoprivredu i prehrambenu saradnju - ukazao je.

Egipatski predsednik je rekao da "izražava duboku zahvalnost Vladimiru Putinu za izgradnju nuklearne elektrane El Daba".

Nuklearna elektrana El-Dabaa nalazi se u regionu Matruh na obali Sredozemnog mora, 350 kilometara od Kaira. Stanica će obuhvatati četiri bloka sa ruskim reaktorskim blokovima VVER-1200, koji pripadaju generaciji "3+" i ispunjavaju najviše međunarodne zahteve za efikasnost i bezbednost.

Ukupni instalisani električni kapacitet nuklearke biće skoro 4,8 gigavati. Inženjerski odsek "Rosatoma" je generalni projektant i izvođač radova na izgradnji nuklearne elektrane El-Daba.

Izgradnja prvog i drugog bloka nuklearne elektrane El-Dabaa počela je 2022. godine.

Autor: redportal.rs