Najveća svetska nuklearna katastrofa od kobne 1986. godine oslobodila radijaciju koja izaziva rak, ali čini se da je to upravo ono što je vukove učinilo otpornim na njega

Divlji vukovi koji žive u opasnoj zoni Černobilja razvili su otpornost na rak, a to bi moglo da pruži novi uvid u to kako sprečiti bolest kod ljudi, pokazuju nova istraživanja.

Kara Lav, biolog sa Prinstona, Nju Džersi, SAD, proučavala je sive vukove 10 godina. Njeni nalazi otkrivaju da je imuni sistem ovih životinja izmenjen, slično kao kod pacijenata sa rakom izloženih zračenju. Primetila je da su vukovi iz Černobilja preživeli i napredovali, uprkos godinama izloženosti radioaktivnim česticama u njihovim telima.

Najveća svetska nuklearna katastrofa od kobne 1986. godine oslobodila je radijaciju koja izaziva rak, ali čini se da je to upravo ono što je vukove učinilo otpornim na rak.

Životinje koje žive u opasnoj zoni blizu Černobilja u Ukrajini (inače zabranjene za ljude) interesuju mnoge naučnike širom sveta. Genetičarka Elejn Ostrander je, na primer, prošle godine istakla da bi takva istraživanja mogla da dovedu do efikasnijih načina lečenja i prevencije raka kod ljudi.

Autor: redportal.rs