Mali trikovi kao pomoć u kuhinji

◾Okolina je važna 🥶

Postavite zamrzivač na što hladnijem mestu u kući ili stanu (nikako u blizini šporeta, radijatora ili bojlera) i što dalje od izloženosti direktnom sunčevom zračenju. Hladniji prostor znači veću uštedu energije – svaki stepen manje smanjuje i potrošnju električne energije i do 6%.

Viša temperatura

Standardna temperatura čuvanja zamrznute hrane je -18 stepeni celzijusa, a ako podesite temperaturu za 1 stepen niže, smanjićete potrošnju energije i do 5%.

Zamrzavajte što hladniju hranu 🍗

Vruća ili topla jela ne spremajte u frižider ili zamrzivač. Pre nego što toplu hranu zaledite, ohladite je na sobnoj temperaturi, zatim u frižideru, pa tek onda stavite u zamrzivač.

Pun zamrzivač manje troši 🥛

Što manje namirnica imate u zamrzivaču to se više struje troši. Ako imate poluprazan zamrzivač, stavite u njega nekoliko plastičnih boca sa vodom, kako biste smanjili potrošnju struje.

Ne otvarajte vrata ⛔

U slučaju nestanka struje nikako ne otvarajte vrata zamrzivača. Rešite problem u najkraćem mogućem roku, a vaš zamrzivač će ionako održavati nisku temperaturu i do 24 sata.

Pomoć u frižideru

Zamrznutu hranu odledite prvo u frižideru, jer na taj način zamrznuta hrana pri odleđivanju besplatno hladi drugu hranu koja se u njemu nalazi, što, takođe, smanjuje potrošnju struje.

Autor: politika.rs