Operite i radne površine u kuhinji ☝️

Pranje ruku nakon kontakta sa sirovim mesom je ključna higijenska praksa koja se preporučuje radi očuvanja zdravlja. Sirovo meso može biti kontaminirano bakterijama poput Salmonelle, E. coli i drugih mikroorganizama koji mogu izazvati ozbiljne stomačne probleme i infekcije.

Kada rukujemo sirovim mesom, bakterije sa površine mesa lako mogu preći na naše ruke. Ukoliko ne operemo ruke nakon ovakvog kontakta, postoji velika verovatnoća da ćemo te bakterije preneti na ostale površine u kuhinji, na pribor za jelo ili na druge namirnice koje neće biti termički obrađene pre konzumiranja. Ovo može dovesti do kontaminacije hrane i širenja bakterija, što predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje.

Pranje ruku nakon kontakta sa sirovim mesom je jednostavan, ali izuzetno važan korak u očuvanju higijene u kuhinji. Potrebno je koristiti toplu vodu i sapun, temeljno oprati ruke najmanje 20 sekundi, posebno obraćajući pažnju na prostor između prstiju i ispod noktiju. Nakon pranja, ruke treba dobro isprati i osušiti čistim peškirom ili papirnim ubrusom.

Ova jednostavna higijenska praksa može značajno smanjiti rizik od trovanja hranom i širenja bakterijskih infekcija. Stoga je važno da je praktikujemo svaki put kada dolazimo u kontakt sa sirovim mesom, čime čuvamo svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih.

Autor: Balša Stupar