Odluku je pozdravila politička desnica, no levica tvrdi da je reč o kršenju građanskih sloboda. 📜

Francuske škole poslale su juče, prvoga dana školske godine, kući desetak devojčica koje nisu želele skinuti muslimanske ogrtače abaje, rekao je danas ministar obrazovanja Gabriel Attal. Prkoseći zabrani nošenja muslimanske odeće, gotovo 300 devojčica pojavilo se u ponedjeljak u školama u abajama, rekao je Attal za televiziju BFM, piše Index.hr.

Većina je pristala presvući se, ali je 67 odbilo i poslate su kući, rekao je. Francuska vlada zabranila je prošli mesec nošenje abaji u školama, objasnivši da takva odeća krši pravila o sekularnosti u obrazovnom sustavu. Francuska je zbog toga već zabranila muslimanske marame. Odluku je pozdravila politička desnica, no levica tvrdi da je reč o kršenju građanskih sloboda. 📜

SEKULARIZAM NIJE PRISILA NEGO SLOBODA

Attal je rekao da su devojčice koje su bile poslate kućama dobile pisma za svoje porodice u kojima se navodi da "sekularizam nije prisila, nego sloboda". Ako ponovno dođu u školu u abaji, vodiće se "novi dijalog", rekao je ministar.

Predsednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak da "manjina" u Francuskoj "otima religiju i izaziva republiku i sekularizam", što dovodi do "najgorih posledica" kao što je ubistvo pre tri godine Samuela Patyja jer je na nastavi pokazao karikaturu proroka Muhameda.

Autor: Index.hr