Reč o projektu Nimbus

Gugl je ove nedelje otpustio više od dvadesetak zaposlenih koji su protestovali zbog sporazuma sa izraelskom vladom. Zaposleni su organizovali proteste ✊ u kancelarijama Gugla u Njujorku i Sanivejlu u Kaliforniji. U Sunnivaleu su ušli u kancelariju generalnog direktora Gugl klauda Tomasa Kuriana.

Nosili su transparente na kojima je pisalo:

Nema više genocida radi profita i Mi smo uz palestinske, arapske i muslimanske zaposlene u Guglu.

Portparol kompanije rekao je za CNN da su protesti deo dugotrajne kampanje grupe organizacija i ljudi koji uglavnom ne rade u Guglu.

- Manji broj demonstranata ušao je na nekoliko naših lokacija. Fizičko ometanje rada drugih zaposlenih i onemogućavanje pristupa objektima je jasno kršenje naše politike i potpuno neprihvatljivo ponašanje. Na kraju smo morali da pozovemo policiju jer je nekoliko zahteva da napustimo prostorije ignorisano. Nakon interne istrage, raskinuli smo radni odnos za 28 zaposlenih - rekao je portparol.

Gugl i Amazon imaju ugovor od 1,2 milijarde dolara za pružanje usluga izraelskoj vladi i vojsci. Reč je o projektu Nimbus.

- Ovaj čin odmazde je jasan pokazatelj da Gugl ceni svoj ugovor od 1,2 milijarde dolara sa genocidnom izraelskom vladom više nego svoje radnike - saopštio je juče pokret No Tech for Apartheid. ☝

Ugovor Gugl klauda sa izraelskom vladom datira još od 2021. godine, kada je kompanija najavila da će pružati usluge Izraelu kako bi pomogla zemlji da bolje odgovori na izazove javnog sektora, uključujući zdravstvo, transport i obrazovanje.

Međutim, Tajms je ranije ovog meseca objavio, pozivajući se na interni dokument kompanije, da je korisnik Gugl klauda Ministarstvo odbrane Izraela, što je izazvalo proteste. Ali Tech for Apartheid kaže da je od sukoba između Izraela i Hamasa Gugl napravio sopstvene alate za izraelsko ministarstvo odbrane i povećao svoje ugovore sa izraelskom vojskom. Portparol Gugla je rekao da Gugl klauda podržava mnoge vlade širom sveta, uključujući Izrael.

Autor: redportal.rs