Ruski padobranci pripremaju se za usvajanje opreme

Pouzdanost, dokazana mnogim kilometrima marševa, pokretljivost i impresivna vatrena snaga - ruski padobranci pripremaju se za usvajanje samohodne artiljerijske hubice 2S42 Lotos. Mašina je već prošla testove prihvatanja i potvrdila sve deklarisane taktičke i tehničke karakteristike.

Foto: RIA Novosti

Na poligonu je Lotos prešao je 400 kilometara bez kvarova i ispalio 14 hitaca iz standardnog 120-milimetarskog topa. Sledeća faza su preliminarni testovi, koji će započeti pre kraja godine.

Samohodni top je prvi put demonstriran široj javnosti 2017. godine, a projekat je pokrenut 2009. godine. Dizajneri su planirali da za padobrance stvore 152-mm artiljerijski kompleks Zauralets zasnovan na protivtenkovskom tenku Sprut-SDM1, a ipak manje snažno, ali pokretnije i lagano vozilo.

Lotos će na kraju zameniti artiljerijsku i minobacačku instalaciju Nona koja je ušla u upotrebu krajem 1970. i koja se prilično dobro pokazala. Kao osnovu za top uzeta je šasiju objedinjenu u jedinice i sklopove sa BMD-4M. Masa borbenog vozila ne prelazi 18 tona, a dizel motor kapaciteta 450 konjskih snaga ubrzava ga na autoputu do 70 kilometara na sat. Domet vozila je 500 kilometara. Kao i druga padobranska oprema, Lotos može da pliva i savladava vodene prepreke duboke i do nekoliko metara.

Foto: RIA Novosti

U poređenju sa svojim prethodnikom, mogućnosti šok udara su se znatno povećale. Kupola je automatizovani borbeni odeljak. Topom se upravlja daljinski. Tobdžija je ispred vozila, zajedno sa vozačem mehaničarom, komandantom posade i utovarivačem. Druga karakteristika je da je sletanje letelice moguće zajedno sa svim članovima posade. U Noni, prilikom iskrcavanja iz vazduha, u vozilu smeju da ostanu samo komandir i vozač mehaničar.

Municija Lotos je dvostruko veća od Nona - oko 55 hitaca. Zbog duže cevi efektivni domet gađanja dostiže 13 kilometara. Međutim, prema programerima, posebna klizna municija sposobna je da leti do 20 kilometara.

IVZOR: YT / Pravda Report

Cev topa je usmeren u horizontalnoj ravni 360 stepeni. Štaviše, vertikalni uglovi elevacije cevi su od minus četiri do plus 80 stepeni. Odnosno, samohodni top može pucati poput artiljerijskog topa, haubice ili minobacača. Pored toga, obezbeđuje potpuno automatsko pucanje, čak i ako u automobilu nema posade. Pomoćno naoružanje - mitraljez 7,62 mm sa daljinskim upravljačem.

Zbog savremenih sredstava veze novi samohodni top može lako integrisati u automatizovani sistem komandovanja i upravljanja. Posada prima informacije o ciljevima bilo sa zemlje ili od bespilotnih letelica. Ovo je veoma važno i daje velike prednosti u borbi. Naročito tokom operacija iza neprijateljskih linija kada je municija ograničena.

Lotos nije jedini novi proizvod razvijen specijalno za vazdušno-desantne snage. U narednim godinama ove trupe će biti opremljene najmodernijim oružjem, a mnogi uzorci su postali ozbiljno "teži" i stekli šire udarne sposobnosti. Tako će, na primer, za dve godine biti završena državna ispitivanja amfibijskog tenka Sprut-SDM1: artiljerijsko-raketni sistem od 125 mm nije inferiorniji u borbenoj snazi od glavnih borbenih tenkova T-80 i T-90, ali je po mobilnosti blizak lakom BMD. "Hobotnice" bi trebalo da se koriste kao moćno sredstvo za odbranu mostobrana, za izvođenje brzih prepada iza neprijateljskih linija, kao i za zaštitu kolona lako oklopljenih vozila na maršu.

Nedavno su u vazduhoplovnim snagama formirane tenkovske jedinice. Konkretno, bataljoni sa tenkovima T-72B3 pojavili su se prošle godine u sastavu tri vazduhoplovne formacije. U budućnosti će još pet vazduhoplovnih jedinica biti opremljeno teškom vojnom opremom. Prema rečima stručnjaka, tenkovi će znatno povećati vatrenu moć "krilate pešadije" i još efikasnije rešavati borbene misije u bilo kojim sukobima.

Autor: redportal.rs

#Artiljerija

#Lotos

#Padobrancki

#Tenkovi

#naoružanje

#rusija

#vojska