F-16 avioni uveliko spremni za obuku u više zemalja članica EU

Kako je jasno izjavio visoki predstavnik EU Džozef Borelj, ukrajinski piloti u uveliko započeli svoju obuku na F-16 avionima u više različitih zemalja članica Evropske unije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski već duže vreme apeluje na Zapad da mu ustupi lovce F-16 kako bi Kijev mogao da ojača svoju vazdušnu odbranu od stalnih ruskih napada.

Kako je Borelj kratko sumirao u izjavi koju je dao na putu ka sastanku ministara odbrane EU u Briselu:

Biće potrebno vremena, ali bolje da se krene sada nego kasnije.

Iako je ideja o dostavi modernih bojnih aviona Ukrajini bila u početku odbijena, Borelj je izjavio da su sada sve prepreke uklonjene u dostavi aviona Ukrajini, i očekuje da će se situacija odvijati istovetno kao i dostava tenkova klase Leopard Kijevu.

Borelj je takođe naglasio da su , kao i kod dostave tenkova, u pošetku mnoge zemlje bile rezervisane preva toj ideji. Ali je na kraju odluka prevagnula da se ipak dostavi Kijevu sve što je potrebno da se odbrani i da nastavi da se bori.

Holandski ministar odbrane je izjavio da EU konkretno radi na vremenskom rasporedu obuke pilota na lovcima F-16, kao i da postoji saglasnost da se ona mora završiti što pre. Kako je Kajsa Ologren izjavila novinarima:

Bilo nam je potrebno zeleno svetlo iz Vašingtona. Pored svega projekat predstavlja zajednički napor Danske, Belgije, Britanije i drugih saveznika. Tako da je to u velikoj meri koordinisana akcija EU zemalja. Sada kada smo dobilki potrebno odobrenje, dramatično ćemo ga ubrzati do njegove pune realizacije.

Američki predsednik Džo Bajden dao je dozvolu i saglasnost za početak obuke ukrajinskih pilota.

Autor: redportal.rs