Španija je 2022. odobrila 2.462 boravišne dozvole investitorima koji su kupili nekretnine za više od pola miliona evra.

Španska vlada razmatra da poveća donju granicu za minimalne investicije u nekretnine koja je uslov da stranci mogu da dobiju takozvane ''zlatne vize'', ili da te vize u potpunosti ukine.

Pozivajući se na izvore u Ministarstvu za inkluziju, socijalno osiguranje i migracije, El Pais prenosi da je cilj da se poveća granica za investicije u nekretnine, koja je trenutno na 500.000 evra, kako bi stranac imao pravo da zatraži boravišnu vizu.

Zlatne vize su instrument koji je Vlada Marijana Rahoja odobrila 2013. kroz Zakon o preduzetnicima, u vreme kada je sektor nekretnina zapao u krizu i kada je naglo smanjen priliv stranih investicija, zbog straha od krize državnog duga.

U Španiji, zakon dozvoljava strancima koji u Španiji investiraju u nekretnine od najmanje 500.000 evra bez računanja troškova ili hipoteka da dobiju boravišnu dozvolu na period od tri godine, sa produženjem za još dve, a taj mehanizam se primenjuje i na ulaganja veća od milion evra u depozite ili akcije španskih kompanija, kao i na ulaganja od više od dva miliona u državne obveznice.

Španija je 2022. odobrila 2.462 boravišne dozvole investitorima koji su kupili nekretnine za više od pola miliona, što predstavlja povećanje od skoro 60 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok su investitori koji su koristili druge kanale, poput kupovine javnog duga, ulaganja u preduzeća ili depozita većeg od milion evra, dobili svega nekoliko desetina dozvola.

Vlada još nije odlučila koju novu politiku će usvojiti, a trenutno se razmatraju dve opcije: s jedne strane, približiti granicu ulaganja u nekretnine granicama drugih finansijskih ulaganja, od najmanje milion evra, ili s druge strane, ukinuti boravišne dozvole u zamenu za ulaganje u nekretnine. Kako se navodi, cilj vlasti je da preusmeri investicije u nekretnine u druge, produktivnije grane, kao što je, između ostalog, kupovina akcija španskih kompanija.

Autor: Telegraf Biznis