Ona je optužena za krivično djelo negiranje, ispitivanje, odobravanje ili opravdavanje genocida

Profesorka češke osnovne škole treba da se suoči sa suđenjem zbog širenja ruskih dezinformacija o ratu u Ukrajini svojim učenicima.

Martina Bednarova, koja je do prošle godine predavala češki u školi u Pragu, rekla je deci prošlog aprila da u ukrajinskoj prestonici Kijevu "nema rata".

Naprotiv, tvrdila je, ukrajinski vojnici su ubijali stanovnike Donbasa koji govore ruski. Protiv nje je podneo optužnicu državni tužilac, piše češki dnevnik Pravo.

Gospođa Bednarova je optužena za krivično djelo negiranje, ispitivanje, odobravanje ili opravdavanje genocida. Preti joj od šest meseci do tri godine zatvora ako bude osuđena.

Ona je svom odeljenju učenika od 13 i 14 godina početkom aprila 2022. rekla da je videla slike sa veb kamere iz Kijeva koje pokazuju da je grad miran, bez borbi.

Kada su neka deca osporila njene primedbe, rekavši da su na državnoj javnoj TV mreži Češke televizije videli snimak kako gori Kijev, ona je objasnila da treba da potraže alternativne izvore.

Ona je lažno tvrdila da češka TV pripada stabilnom broju medija povezanih sa američkim milijarderom filantropom Džordžom Sorošem, dodajući da "svi znamo kome je on dužan". Gospodin Soroš je godinama bio u fokusu teorija zavere tvrde desnice zbog svog finansiranja liberalnih, demokratskih ciljeva.

Gospođa Bednarova je takođe iznela dalje neosnovane tvrdnje da su otvoreno neonacističke ukrajinske snage derale i spaljivale žive ljude koji govore ruski, uključujući decu. Ona je navela da je Ukrajina vodila ubilačku kampanju terora u Donbasu od 2014. godine, što je redovna tema ruske propagande.

Njene opaske je tajno snimio jedan od učenika koji je to pustio svojim roditeljima, koji su potom prišli školi. Kasnije je otpuštena zbog grubog prekršaja. Svoju smenu je osporila na sudu, ali je izgubila.

Kako navodi Pravo, gospođa Bednarova negira krivičnu prijavu protiv nje, tvrdeći da je deci samo iznosila činjenice. Snimak od 18 minuta bio je deo 45-minutne rasprave, a komentari su izvučeni iz konteksta, tvrdi ona.

Njeno krivično gonjenje je jedan od nekoliko slučajeva visokog profila, jer rat Rusije protiv Ukrajine ispituje granice slobode izražavanja u Češkoj.

Autor: redportal.rs