Vojni sud će odlučivati da li ima elemenata za krivično gonjenje

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su otpustile majora i pukovnika jedinice koja je delovala u akciji u kojoj je poginulo sedmoro humanitarnih radnika dobrotvorne organizacije Svetska centralna kuhinja.

Još trojica oficira su kažnjena, a u saopštenju se navodi da su oficiri prekoračili ovlašćenja i prekršili pravila IDF-a.

Portparol IDF-a Danijel Hagari je istakao da je u pitanju tragedija.

- Potrudićemo se da se tako nešto više nikada ne ponovi - istakao je Hagari.

Navodi se da je uobičajena procedura IDF-a da ciljevi moraju da budu vizelno identifikovani pre nego što se izda dozvola za gađanje.

- Utvrdili smo da je pukovnik odobrio seriju napada bespilotnih letelica na konvoj (u kom se nalazila ekipa humanitarnih radnika) na osnovu zapažanja majora da neko u konvoju ima oružje. Ispostavilo se da to nije bilo tačno - saopštila je izraelska vojska, a prenosi RTS.

Dokazni materijali su prosleđeni vojnom sudu koji ispituje da li su u napadu prekoračena još neka ovlašćenja. Vojni sud će odlučivati da li ima elemenata za krivično gonjenje.

Dosadašnjom istragom je utvrđeno i da su neki od humanitaraca preživeli prvi udar IDF-a, ali su pogunili kada je u narednom udaru pogođen drugi, potom i treći automobil.

- Preživeli su utrčali u drugi, pa u treći automobil - navodi se u izveštaju.

Takođe, ističe se i da policija nije pročitala poruke u kojima je Svetska centralna kuhinja upozorila, po uobičajenoj proceduri, da će pomoć isporučiti automobilima, a ne kamionima.

- Naša vojska je pomislila da su to vozila Hamasa. Napad je izveden po mraku, pa nismo videli obeležja humanitarne organizacije - navodi se u saopštenju.

Autor: Rts.rs