To je rat u kome niko ne govori o miru, istakao Lula da Silva

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva pozvao je na uspostavljanje ''mirovne grupe'', koja bi posredovala u pregovorima između Rusije i Ukrajine, uz obrazloženje da se o bilo čemu može razgovarati kada nacije sednu da razgovaraju o miru.

''Ima mnogo stvari o kojima treba razgovarati - Krim, druge teritorije, NATO'', rekao je Lula.

Kako se navodi Lula se nije izjasnio o Krimu.

''To je razgovor između Rusije i Ukrajine'', rekao je na zajedničkoj konferenciji sa španskim premijerom Pedrom Sančezom, na kraju zvanične poseti toj zemlji.

Sančez je pozdravio Lulino objašnjenje njegove mirovne inicijative, ali mu je rekao da Španija podržava mirovni plan ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog od 10 tačaka koji poziva na povlačenje Rusije sa svih teritorija, uključujući Krim.

''Želim da se zahvalim Luli na njegovom učešću i interesovanju za promovisanje grupe zemalja posrednica za promovisanje mira'', rekao je Sančez na konferenciji za novinare, dodajući da postoje razlike u mišljenju oko ''nijansa'' o vrsti mira koji se traži.

On je podsetio da se Lula do sada predstavljao kao mirovni posrednik u kontekstu rata u Ukrajini, i da se njegovi predlozi o stvaranju ''grupe za mir'' zasnivaju na brazilskoj tradiciji neintervencije i neutralnosti.

"Razumem evropski pogled na ovaj rat. Neprihvatljivo je da jedna zemlja napadne drugu, ali to je rat u kome ne vidim da neko govori o miru", rekao je on u govoru na poslovnoj konferenciji u Madridu.

Autor: Tanjug / redportal.rs