Odigrao ključnu ulogu u proboju i omogućio da se grupa logoraša spase

U jutarnjim časovima 22. aprila 1945. godine, svesni da ustaše spremaju njihovu likvidaciju i uništenje svih tragova logora smrti u Jasenovcu, preostali logoraši se odlučuju na proboj kao poslednji pokušaj da sačuvaju živote.

Procenjuje se da je na dan proboja u logoru Jasenovac bilo 1.220 logoraša, a oko 460 njih zbog bolesti i malaksalosti nije imalo da krene u proboj. Noć uoči proboja bila je stravična, jer je nekoliko logoraša u delu poznatom kao Ciglana izvršilo samoubistvo, ne želeći da ih ustaše usmrte na svirep način.

Svi koji su bili u mogućnosti krenuli su u juriš prema istočnoj kapiji logora. Međutim, ustaški mitraljez je počeo da puca i kosi logoraše na brisanom prostoru.

IZVOR: YT / RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Neočekivano, uspeo je da mu priđe Mile Ristić, srpski seljak iz Miljevića kod Gradiške, rođen 1917. ili 1920. godine. Iako je u logorskim uslovima proveo skoro 3 godine, imao je dovoljno snage da zadavi ustaškog mitraljesca, otme mitraljez i tako omogući preživelima da nastave juriš ka slobodi. Uspeo je i da puca po ustaškoj straži na izlazu iz logora, a zatim je i sam krenuo ka Savi.

U proboju iz Jasenovca uspelo je da se spase svega 117 logoraša. Trojica logoraša je uspelo da se spase skrivanjem u ruševinama logora, dok su Jakica Atijas i Lazar Jankov preplivali Savu pred sam proboj. Drugim rečima, od 1.220 logoraša živote je u proboju izgubilo 1.103.

Pošto se spasao, Mile je stupio u redove Jugoslovenske armije. Odlikovan je Ordenom za hrabrost i život nastavio mirno u svom selu. Nalazio se u bolnici u Gradišci, kada je 4. maja 1980. godine saznao za smrt Josipa Broza Tita. Ova vest je za njega značila skori početak novog rata. U strahu od strahota nekog novog Jasenovca, Mile je izvršio samoubistvo skokom sa bolničkog prozora.

Autor: redportal.rs