T-14 ARMATA sa posebno dizajniranim defanzivnim paketom opreme stiže na front u Ukrajini

Najmoderniji tenk u arsenalu Ruske Federacije T-14 Armata poslat je na front u Ukrajini. Novosti stižu nakon što je Kijev najavio skori početak svoje odlučujuće kontraofanzive protiv ruskih snaga u Donbasu. Kako je naveo neimenovani izvor:

Ruske snage su počele da koriste najnoviji tip Armata tenka za napad na ukrajinske pozicije. Međutim tenk nije još učestvovao u direktnim napadima na frontu.

Prema prethodno navedenom izvoru, Armata je opremljena posebnim sistemom odbrane koja je dizajnirana da štiti od protivtenkovske municije. posade ARMATA tenkova su se obučavale u novoinkorporiranim ruskim republikama u Donbasu još od 2022. godine.

Konstantin Sivkov, podpredsednik Ruske akademije za raketnu i artiljerijsku nauku izjavio je da će T-14 primarno biti uperen protiv britanskog Challenger II tenka, kao i protiv nemačkog Leopard 2A6 tenka koji su dostavljeni Kijevu:

ARMATA je daleko bolja od oba modela NATO tenkova po svojim karakteristikama.

Dodao je da T-14 može da funkcioniše i kao komandni centar u okviru grupe ruskih T-90M tenkova.

T-14 ARMATA je predstavljena 2015. godine i prve borbe je iskusila u Siriji, gde su ruske snage podržale borbu sirijskog predsednika Bašara Aasada u borbi protiv ISIS i drugih islamističkih militantnskih organizacija.

Autor: cnn.com