Rusija optužuje SAD da učestvuje u terorističkim akcijama Ukrajine na tlu Rusije

Koordinator Nacionalnog saveta za bezbednost za pitanja strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi odgovorio je na optužbe predsednika Vladimira Putina da su zapadne obaveštajne službe upletene u terorističke napade koji su se odigrali u Rusiji, izjavivši da SAD ohrabruju i omogućavaju teroristima da napadaju van Ukrajine.

Putin je takođe tokom sastanka ruske državne bezbednosti više puta naveo da se teroristički napadi redovno odvijaju u Rusiji i da su upereni protiv državnih zvaničnika, i policije, kao i protiv novinara, javnih ličnosti, škola i univerzitetskih profesora. Pored navedenog, rekao je da i neonacisti i njihovi saradnici rade i na novim teritorijama Ruske Federacije kao i da čine zlodela i u po drugim regionima. Kako je rekao:

Postoje razlozi da verujemo da oko trećine ukupnog potencijala svih zapadnih zemalja uključeno u spremanje ovakvih sabotaža i terorističkih napada.

Vladen Tatarski, vojni bloger koji je bio pro-ruske orijentacije, ubijen je u eksploziji u Petrogradu u nedelju. Prema ruskim izvorima eksplozija u kojoj je ubijen delo je ukrajinskih agenata kao i saradnika uhapšenog Alekseja Navalnija.

Kirbi je istakao u obraćanju novinarima u sredu da je sva uključenost SAD u sukob u Ukrajini usmerena isključivo ka tome da se Ukrajincima omogući da odbrane svoju teritoriju:

Od ranih dana rata, pružamo obaveštajne informacije i podršku ukrajinskim vojnim snagama da bi im omogućili da se lakše odbrane, da izvode operacije i da nastave sa pokušajima da preotmu nazad svoje teritorije od Rusije koji su je nelegalno zauzeli, zapravo još od 2014. godine. Neću detaljisati o tome kako sistem funkcioniše, ali je usmeren ka tome da im pomogne da odbrane svoju teritoriju. Mi niti ohrabrujemo niti omogućavamo Ukrajincima da vrše udare van Ukrajine. I na tome ću ostaviti celu ovu temu.

Autor: redportal.rs