Nije lako prekinuti sa navikama 😕

Zavisnost od šećera i brašna nije emocionalni poremećaj u ishrani. To je biološki poremećaj, vođen hormonima i neurotransmiterima koji podstiču žudnju za šećerom i ugljenim hidratima - što dovodi do nekontrolisanog prejedanja. To je razlog zašto je skoro 70 odsto ljudi i 40 odsto dece gojazno.

U jednoj studiji, naučnici sa Harvarda otkrili su da mlečni šejk sa visokim sadržajem šećera (u poređenju sa niskim sadržajem šećera) ne samo da je povećao šećer u krvi i insulin i doveo do želje za šećerom, već je izazvao ogromne promene u mozgu. Šećer je osvetlio centar zavisnosti u mozgu koji kolačiće i slatka gazirana pića prepoznaje kao neku vrstu droge.

Da li svakodnevno žudite za šećerom i ugljenim hidratima i ne gubite na kilaži dok ste na dijeti? Ako ste pozitivno odgovorili na ovo pitanje, vreme je za detoksikaciju i “odvikavanje” od šećera. Kako ćete to da uradite?

Odlučite se za detoksikaciju ☝🏻☝🏻☝🏻

Možete to uraditi iste sekunde samo je potrebna jedna odluka, recite: “Vreme je da se rešim šećera i da započnem zdraviji život.” To je to, prvi korak je urađen.

Jednostavno prestanite da jedete šećer 🍫🍩🍰🧁❌❌❌

Lakše je reći, nego uraditi. Od sada pijte hladnu tursku kafu bez šećera, ali i veštačkih zaslađivača. Zaslađivači samo povećavaju potrebu za slatkim i pretvaraju se u masno tkivo. Takođe prestanite da konzumirate hranu koja sadrži hidrogenizovane i trans masti.

Pijte vodu, kafu i čajeve ☕🍵🧊

Drugim rečima - ne pijte kalorije. Držite se dalje od sokova, a pogotovo sirupa koji su puni šećera. Sveže ceđeni sokovi od voća i povrća su savršena zamena, ali u normalnim količinama. Zeleni čaj i voda su obavezni!

Dodajte malo proteina 🥩🍗

Unosite dovoljno proteina tokom dana, kako biste imali dovoljno snage da ga pregurate, a posebno za doručak. Proteini za doručak će izbalansirati nivo šećera u krvi, insulin i potrebu za slatkom hranom.

Jedite “prave” ugljene hidrate 🌾

Poznato je pravilo da se tokom dijeta skoro uopšte ne unose ugljni hidrati. Međutim postoji samo jedna vrsta ugljenih hidrata koja je dozvoljena i to u velikim količinama, a to je povrće. Jedino što treba izbegavati su krompir, bundeva i cvekla - ali samo tokom 7 dana. Nakon jedne nedelje ih slobodno možete jesti.

Unesite malo masnoća 🥥

Masnoća ne mora nužno da nas goji i da nas čini debelim. Zbunjuje vas ova činjenica? Šećer je kriv za to. Masnoće nam daju osećaj sitosti i balansiraju nivo šećera u krvi; daju nam energiju i bude sve ćelije.

Držite stres pod kontrolom 📚📖

Nemojte se mnogo nervirati, počnite da vežbate! Napravite u toku dana nekoliko dubokih udaha i izdaha i radite jogu. Ne dozvolite da vas stres okrene ka šećeru.

Dobro se naspavajte 🥱😴

Manjak sna će vas terati da uzmete više ugljenih hidrata i šećera, kako bi organizam bio budan i brz. Jedna studija je pokazala da su studenti koji su spavali samo šest sati umesto osam imali uvećane hormone gladi, a smanjene hormone za suzbijanje apetita.

Autor: Magazin Novosti