Najraniji štampani tekst

U julu 1908. godine italijanski arheolog Luiđi Pernier tokom iskopavanja na mestu palate Festos na južnoj obali Krita otkrio je mali disk od pečene gline u podrumskoj ćeliji.

Preko obe strane diska bilo je 45 različitih simbola ili slikovnih znakova, za razliku od bilo kog poznatog sistema pisanja. Zagonetni Festski disk zaokupio je maštu, arheologa, jezičkih stručnjaka i drugih istraživača, profesionalnih i amatera.

Dešifrоvanje, kako jezička, tako i nejezička, kretala su se od svakodnevnog do fantastičnog: pesma, himna, molitva, sveti tekst, magijski natpis, prokletstvo ili pomoć u isceliteljskom ritualu, pogrebni zapis, almanah, sudska lista, politički ugovor, dokaz geometrijske teoreme, spisak vojnika, igra na ploči, pa čak i notni zapis za žičani instrument.

Da su slikovni znakovi u spiralnim formatima, samo po sebi je značajno i moglo bi biti važan trag za njihovo značenje - spirala je vekovni simbol, pronađen u kulturama širom sveta, stvaranja, davanja života i težnje , rođenja i ponovnog rađanja, duhovnog razvoja i našeg identiteta sa univerzumom.

Foto: Wikipedia.org

Jasno je da su simboli neka vrsta pisanja, sa vertikalnim linijama koje se možda koriste za grupisanje simbola u reči. Ali sistem pisanja se razlikuje od ostala tri oblika pisanja koja se nalaze na Kriti iz bronzanog doba (hijeroglifski, linearni A i linearni B). Dve strane diska sadrže ukupno 45 različitih simbola.

Slični simboli se takođe nalaze upisani na bronzanoj dvosekoj sekiri iz pećine u Arkalohoriunu, zajedno sa simbolima koji izgleda da potiču iz Linearnog A. Ako su simboli slični Festski disku deo istog sistem, ukupan broj jedinstvenih simbola se povećava za 7, čineči ukupan broj do 52. Kao takav, to je najverovatnije drugi oblik slogovnog pisanja. Za alfabetsko pisanje ne treba više od oko 20 do 30 simbola, dok istinsko hijeroglifsko pisanje zahteva stotine simbola.

Zanimljivo u vezi sa simbolima na Festskim diskom je da oni nisu bili pojedinačno upisani, već utisnutiu glinu. Drugim rečima, neko je prošao kroz nevolje praveći (metalnu) matricu za svaki simbol, čineći Festski disk najranijim poznatim primerom štampanja. To sugeriše da je Festski disk, ili barem njegov natpis, bio neka vrsta predmeta masovne proizvodnje.

Niko sa sigurnošću ne zna šta znače simboli. Ono što se čini očiglednim, jeste da su tekstovi morali da se čitaju spolja, prema unutra. Ako pogledate duž druge ivice svake strane diska, videćete očigledno mesto odakle biste trebali da počnete da čitate: liniju označenu tačkama gurnutim duboko u glinu. Na strani A, prva dva simbola su glava čoveka i okrugli predmet koji je ili štit ili - možda verovatniji? - okrugli somun. Na strani B, prva dva simbola su ista, ali grupa sadrži i niz drugih simbola.

Garet Ovens, koji je proučavao ovaj disk, otkrio je ne samo kako je ovaj jezik zvučao, već i njegov smisao.

Naučnici su uspeli da identifikuju tri ključne reči: IQEKURJA - što znači "trudna majka" ili "boginja". IQE - što znači "majka" i/ili "boginja". Ova reč se neprestano pojavljuje na disku. IQEPAJE ili IQE-PHAE - što znači "presvetla majka" ili "boginja".

Na osnovu prevednih reči, Oven smatra da se na disku nalazi molitva boginji.

- Sumnjamo na boginju majku skoro ceo jedan vek na osnovu stvari koje mislimo da znamo da su u vezi sa Minojskom civilizacijom, ali je cilj da to lingvistički i pokažemo - zaključio je Ovens.

Autor: redporal.rs

#Festski disk

#minojska civilizacija

#misterija