Ruska industrija trpi preveliki pritisak

Ruska Federacija nije u mogućnosti da ispuni odredbe iz ugovora prema Indiji usled rata u Ukrajini, prenelo je Indijsko vazduhoplovstvo, čime je dodatno zategnut odnos između Delhija i Moskve - koja je najveći dostavljač vojne opreme Indiji.

Portparol vazduhoplovstva izjavio je za indijski parlamentarni komitet da je usled rata u Ukrajini, nemoguće realizovati veliku dostavu naoružanja iz Moskve.

Priznanje, objavljeno u izveštaju od strane donjeg doma indijskog parlamenta, je prva zvanična potvrda od strane indijskih vlasti glasina koje ukazuju na problema sa industrijskom proizvodnjom naoružanja u Rusiji. Kako je naveo predstavnik:

Imamo napismeno da nisu sposobni da ispune svoj deo ugovora.

Najveći ugovor o naoružanju koji je potpisan je za PVO sistem S-400 Trijumf koji je Indija kupila još 2018. godine za 5,4 milijarde dolara. Tri sistema su već dostavljena, na dva se još čeka.

Indijsko vazduhoplovstvo je takođe veoma zavisno od Rusije u kontekstu rezervnih delovaza svoje avione SU-30MKI i MIG-29 avione, koji čine osnovu vojnog vazduhoplovstva.

Ruska Federacija je drugi po veličini izvoznik naoružanja na svetu, odmah iza SAD.

Ranije ovog meseca, predsednik Rusije Vladimir Putin najavio je ekspanziju proizvodnih sistema i napor da se prošire kapaciteti za proizvodnju oružja - potez koji je sam nazvao urgentim.

Autor: redportal.rs