Ruska Federacija odgovorila

Kako je Moskva navela kao odgovor na kineski apel za novim nuklearnim sporazumom, svi predlozi koji se tiču međunarodne bezbednosti se moraju formirati u kontekstu globalnih realnosti.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova izjavilo je da Moskva i Peking tretiraju inicajite obe strane sa specijalnom pažnjom i dubokim poštovanjem, dodajući da je čilj obeju nacija da dalje unaprede bilateralne odnose.

Navodi se da kineski predlog mora biti razmotren u svetlu vojnih i političkih realnosti, zajedno sa drugim faktorima koji se tiču međunarodne bezbednosti i strateške stabilnosti. Posebno se odnosi na dramatično pogoršanje odnosa između velike nuklearne petorke - Britanije, Francuske, SAD, Kine i Ruske Federacije.

Moskva je navela da je smanjenje konfrontacija između nuklearno naoružanih zemalja mora početi eliminacijom fundamentalnih kontradikcija u domenu bezbednosti koje je apsolutni prioritet.

Prošlog meseca, načelnik odseka za kontrolu naoružanja kineskog ministarstva spoljnih poslova Sin Ksiobo pozvao je sve nuklearne zemlje da ispune svoje odgovornosti na koje su se obavezali po Un Konferencijom o razoružanju - kome je za vcilj sprečavanje atomskog rata. On je takođe izjavio da nuklearne sile moraju da pregovaraju i da zaključe sporazum o nekorišćenju nuklearnog oružja ili da daju političku izjavu u tom kontekstu.

Ruska Federacija i SAD su suspendovale sve kontakte koji se tiču kontrole nuklearnog naoružanja nakon početka rata u Ukrajini. Nešto ranije ove godine, Moskva je odbacila Vašingtonov predlog o nastavku dijaloga uz izjavu da je to nemoguće dok Bela kuća nastavlja da doprema naoružanje Kijevu. U novembru ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon u kome se ukida ruska ratifikacija ugovora o globalnoj zabrani testiranja nuklearnog naoružanja.

Autor: redportal.rs