Sa dužinom od 137 cm i širinom od 99 cm, ovaj automobil je bez premca u pogledu malih dimenzija

Peel P50 je "izuzetno mali" automobil koji mnogi verovatno znaju iz Top Gear sajma Džeremija Klarksona.

Sa dužinom od 137 cm i širinom od 99 cm, ovaj automobil je bez premca u pogledu malih dimenzija. Zamišljeno kao najmanje moguće motorno vozilo koje može da nosi jednu osobu i jednu torbu, nije bilo uspeha na tržištu.

Proizvedeno je samo 47 primeraka, a kaže se da je samo 30 ostalo netaknuto do danas. Postoji nekoliko ponuda i verzija ovog "minijaturnog" automobila, ali cena kreće od 10.379 funti, odnosno 11.700 evra pa naviše. To, po mišljenju stručnjaka, nije malo, ali je objašnjenje prilično zanimljivo.

Postoji i Turbo verzija sa snažnijim pogonom od 5,76 kilovata koji povećava maksimalnu brzinu sa 50 na 80 km/h. Postoji i verzija sa benzinskim motorom zapremine 49 - 125 kubika.

Originalna verzija imala je jednocilindrični motor od 50 kubika uparen sa trobrzinskim menjačem, ali bez rikverca, tako da se moglo preokrenuti samo izlaskom iz automobila, podizanjem zadnjeg dela i okretanjem za 180 stepeni. Svi uzorci su navodno bili namenjeni stanovnicima ostrva Man.

Za sklapanje ovakvog vozila potrebni su osnovni alati i ne više od 50 sati rada. Ako želite gotov automobil, cena je znatno veća – 15.700 evra.

Autor: redportal.rs