Automobil ruske proizvodnje predat Kimovim pomoćnicima 18. februara

Severnokorejski lider Kim Džong Un dobio je automobil od ruskog predsednika Vladimira Putina na poklon "za ličnu upotrebu", preneli su severnokorejski mediji. Dve zemlje su uspostavile bliže veze otkako su se Kim i Putin sastali u septembru i obećali da će promovisati razmenu u svim oblastima dok se njihova međunarodna izolacija produbljuje zbog ruskog rata u Ukrajini i razvoja nuklearnog oružja Severne Koreje.

Automobil ruske proizvodnje predat je Kimovim pomoćnicima 18. februara, javila je severnokorejska zvanična novinska agencija KCNA. Kimova sestra je "ljubazno prenela ruskoj strani zahvalnost Kim Džong Una Putinu, rekavši da poklon služi kao jasna demonstracija posebnog ličnog odnosa najviših lidera", izvestila je KCNA.

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje saopštilo je da pomno prati saradnju Rusije i Severne Koreje i istovremeno pozvalo obe zemlje da poštuju rezolucije Saveta bezbednosti UN, prenosi Si-En-En.

- Bezbednosne sankcije Pjongjanga zabranjuju direktno ili indirektno snabdevanje, prodaju ili transfer u Severnu Koreju svih transportnih vozila međunarodno kategorisanih kao HS kodovi 86 do 89, bez obzira na njihovo poreklo, uključujući luksuzne automobile - rekao je portparol ministarstva Lim So-suk .

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA da je korejski lider dobio automobil Aurus. Prema sajtu proizvođača automobila, automobil je prva velika luksuzna limuzina u Rusiji. To je i Putinov predsednički automobil.

U septembru, tokom posete ruskoj svemirskoj lansirnoj stanici na Dalekom istoku, Kim je pregledao limuzinu Aurus Senat i bio je pozvan da sedne na zadnje sedište. Kim se do stanice dovezao u limuzini Majbah dovezenoj specijalnim vozom iz Pjongjanga.

Veruje se da je Kim strastveni entuzijasta automobila i da ima veliku kolekciju luksuznih stranih vozila, za koja se veruje da su prokrijumčarena.

Majbah i drugi u kojima je viđen, uključujući nekoliko Mercedesa limuzina, Rols Rojs Fantom i Leksus sportsko terensko vozilo, su luksuzna roba kojoj je rezolucijama Saveta bezbednosti UN zabranjen izvoz u Severnu Koreju.

Veruje se da Severna Koreja snabdeva Rusiju artiljerijom, raketama i balističkim projektilima za rat protiv Ukrajine. Kremlj nije ni demantovao ni potvrdio da koristi oružje severnokorejske proizvodnje. Severna Koreja odbacuje optužbe da je isporučila oružje Rusiji, što bi takođe predstavljalo kršenje sankcija UN.

Autor: redportal.rs