Jedan od najvećih srpskih teologa i besednika

Na današnji dan 1956. godine upokojio se episkop ohridski i žički Nikolaj Velimirović.

Rođen je 1881. godine u Leliću kod Valjeva u pobožnoj porodici. Pokušao je da se posle Valjevske gimnazije upiše na Vojnu akademiju, ali je odbijen zbog neuhranjenosti. Potom je upisao Bogosloviju u Beogradu, a zatim nastavio studije kao državni stipendista u Nemačkoj, Engleskoj, Švajcarskom i Rusiji. Doktorirao je u Bernu, a jednu godinu studija proveo je i na Oksfordu.

Za vreme Prvog svetskog rata bio je deo diplomatske misije Kraljevine Srbije koja je kod saveznika pridobijala simpatije i pomoć.

IZVOR: YT / Saša Vuletić

U međuratnom periodu bio je episkop žički i ohridski, a predvodio je i bogomoljački pokret. Aktivno se angažovao u borbi protiv potpisivanja Konkordata, ali i protiv pristupanja Trojnom paktu.

Po okupaciji 1941. godine, okupacione vlasti su pokušale da ga pridobiju na saradnju, ali bez uspeha, zbog čega je stavljen u pritvor u manastiru Vojlovica kod Pančeva. U septembru 1944. godine je zajedno sa patrijarhom Gavrilom odveden u logor Dahau. Posle rata ostao je u emigraciji i otišao u Ameriku, gde je preminuo i prvobitno bio sahranjen.

Njegovi posmrtni ostaci su 1991. godine preneti u manastir Lelić, a Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve ga je kanonozovao 2003. godine.

Autor: redportal.rs