Deca će svoja otkrića predstaviti NASA-i u junu. 🛸

Deca iz programa za darovite učenike osnovne škole Sveti brat Andre otkrila su nešto što NASA nije znala 🤯, ali bi verovatno trebalo da ispita.

Učenici, starosti 9-12 godina, sproveli su eksperiment za slanje EpiPensa u svemir, kako bi testirali efekat kosmičkog zračenja na epinefrin, hormon u EpiPens-u koji se koristi za lečenje teških alergijskih reakcija. Projekat je zatim odabrala NASA kao deo projekta Cubes In Space, i oni su imali priliku da lansiraju uzorke epinefrina u svemir. Jedan uzorak je poslat u raketi, dok je drugi lansiran u svemir u balonu na velikoj visini.

Kada su uzorci vraćeni, analizirani su u centru za masovnu spektrometriju Džona Holmsa na Univerzitetu u Otavi. Otkrili su da je epinefrin sada bio samo 87 posto čist. Ostalih 13 odsto je transformisano u "ekstremno otrovne" derivate benzojeve kiseline, prema Univerzitetu u Otavi. ☣️

Foto: Instagram.com/ firstaidshop.gr

- Uzorci posle su pokazali znake da je epinefrin reagovao i razgradio se. U stvari, epinefrin nije pronađen u uzorcima rastvora EpiPen-a posle - rekao je profesor Pol Majer sa Odeljenja za hemiju i bimolekularne nauke Fakulteta prirodnih nauka u saopštenju za javnost.

Deca će svoja otkrića predstaviti NASA-i u junu. U međuvremenu, oni dizajniraju sopstvenu zaštitnu kapsulu za smeštaj i zaštitu epinefrina u svemiru.

- Bilo je prilično kul. NASA nije znala - rekla je učenica Hana Tomson za Global News. 😅

Autor: redportal.rs