Učestvuje i delegacija Rusije

U Beču danas počinje dvodnevno zasedanje Parlamentarne skupštine OEBS-a, na kojem učestvuje i ruska delegacija.

Reč je o odavno planiranom redovnom zimskom zasedanju parlamentarnih delegacija iz 57 zemalja članica te organizacije.

U normalnim prilikama ovakvo zasedanje je rutinska rasprava i po zanimanju medija i realnim dometima daleko ispod diplomatskog nivoa koji je glavni tip rada te organizacije, ali ovoga puta je drugačije, jer se sastanak Parlamentarne skupštine OEBS-a poklopio sa godišnjicom ruskog napada na Ukrajinu, navela je RTS.

Već mesec dana vlada strahoviti diplomatski pritisak na Austriju da ne dopusti dolazak ruske delegacije.

Osamdeset parlamentaraca iz 20 zemalja članica, uključujući SAD, Nemačku, baltičke zemlje, Poljsku i samu Ukrajinu rezolutno je tražilo od Beča da uskrati vize Rusima. Podrška im je data iz svih značajnijih medija u Austriji i Nemačkoj.

I pored diplomatskih pritisaka i prozivanja iz medija da se time "pomaže ruskoj agresiji", vlada u Beču je ostala čvrsta i odobrila vize ruskoj delegaciji, samo ne 11 koliko je Duma izvorno tražila, već devet.

Od devetočlane ruske delegacije, šestoro parlamentaraca se nalazi na listi zapadnih sankcija. Šef delegacije je Pjotr Tolstoj.

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg i specijalni izaslanik OEBS-a za Ukrajinu, Austrijanac Rajnhold Lopaptka su izdavanje viza ruskim parlamentarcima, od kojih se neki nalaze na listi zapadnih sankcija, objašnjavali time da bi uskraćivanje viza bilo popuštanje manjini unutar OEBS-a.

Po osnivačkim dokumentima OEBS-a, Beč je obavezan da svim delegacijama iz zemalja članica omogući dolazak na zasedanja te organizacije.

Glavni argument, da je OEBS upravo osnovan sa zadatkom da bude forum na kome će se razgovarati o evropskoj bezbednosti i rešavati konflikti, službeni Beč je ponovio više puta, ali je on medijski potpuno ignorisan.

Iako su parlamentarci iz spomenutog pisma najavili da će bojkotovati skup ako na njega dođu Rusi, na kraju su se pojavili svi osim ukrajinske i litvanske delegacije.

I one su, međutim, došle u Beč, ali neće prisustvovati dvodnevnim susretima u Hofburgu, gde se nalazi sedište OEBS-a.

Ukrajinska delegacija će imati svoj protiv-program, sa nastupima u austrijskom parlamentu, i pozivanjem ukrajinske dijaspore i izbeglica na ulične proteste.

Austrijski mediji prenose informacije da bi danas, posebno sutra kad Lopatka podnosi svoj izveštaj o Ukrajini, moglo biti dosta bojkota na samoj konferenciji, protesta, lupanja vratima, mahanja ukrajinskim zastavicama i napuštanja sale kod govora ruskih parlamentaraca.

Danas će govoriti predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka, predsednica parlamentarne skupštine OEBS-a Margareta Cederfelt, ministar spoljnih poslova Severne Makedinije Bujar Osmani i generalna sekretarka OEBS-a Helga Šmid.

Kako navodi RTS, pozivajući se na saznanja iz Ministarstva spoljnih poslova Austrije, ruskoj delegaciji je zabranjeno da sudeluje na bilo kojim drugim manifestacijama, osim one zbog koje je doputovala.

Zabrana se ne odnosi na polaganje venaca ispred spomenika Crvenoj armiji na Švarcenbergovom trgu, koji se nalazi nedaleko od ruske, američke, britanske i nemačke ambasade.

Predsedništvo nad OEBS-om se godišnje rotira. Ove godine je formalni predsedavajući Severna Makedonija.

Autor: Tanjug / redportal.rs