Razlika je u tome što sada istu naftu prodaje kazahstanska, a ne kompanija iz Rusije

Kazahstan će danas izvesti prvu pošiljku sirove nafte u Nemačku preko ruskog sistema naftovoda, što Berlin vidi kao smanjenje zavisnosti od Moskve.

Blumberg piše da ova isporuka sigurno neće dovesti do toga jer nafta koja bude stigla u nemačke rafinerije gotovo sigurno nije iz Kazahstana, već iz Sibira.

Inače, ruski sistem naftovoda je mešavina sirove nafte iz čitave Rusije, ali i susednih zemalja, pre svega Kazahstana. Na taj način, Moskva stvara standardizovanu REBCO izvoznu klasu.

Blumberg podseća da su evropske države počele da izbegavaju rusko gorivo nakon početka sukoba u Ukrajini, usled čega je Kazahstan rebrendirao pošiljke kako bi se razlikovale od ruskog goriva.

Ipak, ništa drugo vezano za te pošiljke se nije promenilo, gorivo je i dalje uglavnom bilo ruskog porekla. Razlika je u tome što sada istu naftu prodaje kazahstanska, a ne kompanija iz Rusije.

Isto važi i za naftu koja preko Poljske stiže u Nemačku, ali poenta je da će ruska strana ostvariti zaradu samo od tranzitne naknade, što je neizbežno usled pravila Evropske unije, ukazuje američki portal.

Međutim, neophodnost da nafta mora da pređe teritoriju Rusiju znači da sam dotok nafte ostaje zavisan od Moskve.

- Iako se čini da je Transnjeft, kojim bez sumnje upravlja Kremlj, za sada spreman da olakša tranzit, nema garancije da će to tako i ostati - upozorava se u tekstu.

Korist Rusije u celoj priči je ta da se dopuštanjem da kazahstanska sirova nafta ode u Nemačku, smanjuje pritisak na vladu u Berlinu da okonča svoju energetsku zavisnost od ruskih energenata.

U početku, količina će biti mala, oko 20.000 tona, ali očekuje se da će ona rasti jer Kazahstan ima kapacitet da podigne isporuke na šest miliona tona godišnje, što je oko 120.000 barela na dnevnom nivou.

To je dovoljno da se zadovolji polovina potreba nemačke rafinerije u Švedu. Sve dok fabrika nastavlja da prerađuje naftu koja ide preko Rusije, Moskva će i dalje kontrolisati slavinu i moći će da diktira snabdevanje Berlina gorivom, zaključuje Blumberg.

Autor: redportal.rs