Praćenjem uređaja, koristeći reklamne podatke, kompanija dobija podatke o tome ko je i koliko često u krugu Vladimira Putina

Američka kompanija Planet risk pokušala je da prati kretanje ruskog predsednika Vladimira Putina koristeći oglase na telefonima njegovih saradnika u najbližem okruženju.

Ova kompanija je 2016. godine razvila tehnologiju pod nazivom Lokomotiva za praćenje pametnih telefona koristeći komercijalne podatke. Dakle, svakom vlasniku pametnog telefona dodeljuje se lični identifikator oglašavanja, koji se koristi za praćenje stvarnih kretanja i radnji korisnika na Internetu, piše Vired pozivajući se na Bajrona Taua, bivšeg novinara Volstrit žurnala.

Američke obaveštajne službe ubrzo su shvatile da uz pomoć Lokomotive mogu da prate i svetske lidere. Kada su imali ruske podatke, tim je shvatio da mogu da prate telefone oko ruskog predsednika Vladimira Putina. Telefoni su se pomerali svuda gde je Putin bio u poseti.

U isto vreme kompanija nije mogla da prati broj telefona samog šefa Kremlja jer "ruska državna bezbednost i kontraobaveštajne službe su se pokazale na najbolji način". Praćeni uređaji nisu pripadali samom Putinu, već njegovim vozačima, političkim savetnicima i drugom osoblju.

Praćenjem uređaja koristeći reklamne podatke, kompanija dobija podatke o tome ko je i koliko često u krugu Vladimira Putina, kao i gde i kada odlazi sam predsednik. Ovaj program je naknadno preimenovan u VISR, a aplikaciju su počele da koriste američka obaveštajna zajednica i obaveštajne agencije.

Autor: redportal.rs