Blinken je istakao da ovi zločini ne mogu ostati nekažnjeni

Na osnovu pažljive analize zakona i dostupnih činjenica, utvrdio sam da su pripadnici ruskih snaga i drugi ruski zvaničnici počinili zločine protiv čovečnosti u Ukrajini, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

- Pripadnici ruskih snaga počinili su egzekucije ukrajinskih muškaraca, žena i dece, mučili su civile u zatočeništvu premlaćivanjem, strujnim udarima i lažnim pogubljenjima, vršili su silovanja i zajedno sa drugim ruskim zvaničnicima, deportovali su stotine hiljada ukrajinskih civila u Rusiju, uključujući i decu koja su nasilno odvojena od svojih porodica - naveo je Blinken, saopštio je Stejt department.

- Ovi akti nisu slučajni ili spontani, oni su deo široko rasprostranjenog i sistematskog napada Kremlja na ukrajinsko civilno stanovništvo, istakao je on. Smatramo da su zločini protiv čovečnosti najteži zločini, naglasio je on i dodao da je Moskva nanela zapanjujuće razmere ljudske patnje ukrajinskom civilnom stanovništvu - naveo je Blinken.

Prema njegovim rečima, SAD su duboko posvećene izvođenju pripadnika ruskih snaga i drugih ruskih zvaničnika pred lice pravde za zločine nad narodom Ukrajine.

Blinken je istakao da ovi zločini ne mogu ostati nekažnjeni.

- SAD će tražiti pravdu za narod Ukrajine koliko god bude potrebno - naveo je on, saopštio je Stejt department.

Autor: redportal.rs