Decenijama se pretpostavljalo da ljudi ne mogu da razgrađuju celulozu ☝

Zapadnjačka, industrijska ishrana značajno manjka u vlaknima i čini se iz temelja menja način na koji naša creva vare biljnu materiju. 🥗

Uprkos tome što su voće i povrće ključan deo čovečje ishrane, naučnici sve bolje razumeju kako naša tela razlažu najrasprostranjenije organsko jedinjenje na planeti - celulozu.

Nova studija međunarodnog tima stručnjaka otkrila je prethodno nepoznate mikrobe koji se kriju u crevima i sposobni su da razlažu celulozu.

Decenijama se pretpostavljalo da ljudi ne mogu da razgrađuju celulozu, kao što su za to sposobne krave, konji, ovce i drugi sisari. Tek je 2003. godine u ljudskim crevima otkrivena bakterija koja vari ova vlakna.

Na osnovu gena te bakterije, naučnici su krenuli u potragu za drugim poput nje. Iscrpna analiza fekalnih uzoraka testirala je crevne mikrobiome ljudi iz različitih delova sveta i istorijskih perioda.

Naša creva, ispostavilo se, poseduju nekoliko vrsta mikroba koji se hrane celulozom, a koji do sada nisu bili poznati. Sva tri mikroba pripadaju rodu ruminococcus i poseduju gene povezane za razlaganjem celuloze. 😧

U fekalnim uzorcima lovaca-sakupljača, ruralne populacije i drevnih ljudi (koji su živeli pre 1.000 i 2.000 godina) ova tri mikroba nalaze se u izobilju.

U populaciji modernih, industrijalizovanih društava, međutim, istih mikroba ima mnogo manje.

- Ovi nalazi impliciraju pad broja ovih vrsta u ljudskim crevima, najverovatnije uzrokovanog prelaskom na zapadnjačke životne navike i ishranu - navode autori studije, predvođene mikrobiološkinjom Sarom Morais za Univerziteta Ben Gurion u Izraelu, kako piše RTS, prenosi 021.rs.

Moguće je, kako kažu, da ukoliko su mikrobi reda ruminococcus lišeni biljnih vlakana - njihov broj u crevima će opadati. Naučnici strahuju da smanjenje broja ovih vrsta doprinosi slabijem metaboličkom zdravlju modernih ljudi.

Autor: 021.rs