Rast intenziteta sukoba na svim nivoima

Ukrajinski obaveštajni izvori izjavili su da smatraju da će borbe u istočnoj Ukrajini da se dramatično intenziviraju u sledećih nekoliko meseci, jer je cilj ruskog predsednika Vladimira Putina zauzimanje Donbasa do marta. Kako je izjavio Andrij Jusov, predstavnik bezbednosne službe Ukrajine:

Očekujemo veoma aktivan februar i mart. Putinov zadatak je da zadobije ceo Donbas do marta.

Potom je nastavio i naveo da ti planovi neće uspeti, kao i da su odlagani već više puta.

Intenzitet borbe koji vidimo u Donbasu je proizvod pokušaja da se implementiraju ti planovi. Ne obazirući se na gubitke u ljudstvu i opremi, neprijatelj pokušava da izvrši diktatorov zadatak. Tako da da, biće velikih događaja u skorijoj budućnosti. Ukrajinska vojska ne gubi vreme.

Andri Černjak, još jedan predstavnik bezbednosne službe Ministarstva odbrane Ukrajine, izjavio je nešto ranije da postoje znaci da Ruska Federacija priprema veliku ofanzivu kojoj je cilj zauzimanje istočnih delova Ukrajine:

Konstatujemo da snage Ruske Federacije vrše preraspodelu dodatnih trupa, jedinica i naoružanja, kao i vojne opreme na istok zemlje. Prema ukrajinskoj obaveštajnoj službi, Putin je naredio zauzimanje teritorija Donjecka i Luganska do marta ove godine.

Ove izjave dolaze nakon reči predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i visokih ukrajinskih zvaničnika koji su upozorili da Rusija planira veliku ofanzivu u narednih nekoliko meseci, apelujući na Zapad da poveća dostavu naoružanja i uključi više moderne opreme poput tenkova i Aviona.

Autor: redporta.rs