Britanska armija će oslabiti, ali samo "privremeno"

Iako pozdravljajući najavljeni početak dostave britanskih tenkova Čelendžer II Ukrajini, načelnik britanskog generalštaba upozorio je da će taj potez imati loš efekat po borbenu spremu i zatražio je dodatne finansije za naoružanje vojske.

Slanje 14 Čelendžer II tenka u Ukrajinu, ostaviće britansku armiju privremeno slabijom, kako je reko ser Patrik Sanders u memorandumu generalštaba:

Nema nikakave sumnje da će ovaj naš potez da se odrazi na našu sposobnost da mobilišemo armiju protiv akutne i trajne pretnje koju predstavlja Rusija i da ćemo imati problema da odgovorimo na ugovorene nato zahteve.

Dodao je takođe i da je apsolutno vitalno da se borbena sposobnost armije obnovi brzo. Takođe je apelovao i na Ukrajince da tenkove upotrebe u pametnu svrhu, kao i dapomoć Ukrajini da porazi Rusiju čini Britaniju bezbednijom.

Britanija je obećala da će poslati tranšu od 14 Čelendžer II tenka u Ukrajainu, što će biti prvi put da zapadna zemlja dostavlja moderne zapadne tenkove od početka konflikta. Pored navedenog, London je takođe obećao i 30 AS90 samohodnih haubica.

Kremlj je izjavio da će britanski tenkovi goreti kao i svi drugi zapadni sistemi, takođe ponovo je upozorila Zapad i SAD da slanje bnaoružanja ne menja ništa i da samo produžuje konflikt čiji rezultat je neizbežan. NATO, sa druge strane, insistira da nije deo konflikta (da nije zaraćena strana u konfliktu) dok nastavlja da dotura milijarde dolara vojne i ekonomske pomoći Ukrajini.

Britanija poseduje flotu od 227 Čelendžer II tenka koji su kupovani do 2020. godine, kada je vlada počela da razmišlja da u potpunosti konzervira celokupnu oklopnu brigadu jer su preskupi za održavanje.

Autor: redportal.rs