Pala prva klapa! Još jedan filmski poduhvat, koji svedoči o stradanju srpske dece u logorima od strane nacista.

Karl Petersen, nemačke komande za radnu snagu u NDH, u svom izveštaju od 20. jula 1942. navodi: izdvojilo se 3935 muškaraca, 3255 žena, te nešto više od 400 dece, koji su zatim poslati na rad u Nemačku i Norvešku. Bili su to Srbi pravoslavci koji su odvedeni iz svojih kuća. U Norvešku je poslato 102 dece od kojih je 32 stradalo, najmladji među njima imao je samo 12 godina.

Na beogradskom Starom sajmištu, mestu odakle su iz Beograda u Drugom svetskom ratu u logore širom Evrope transportovani brojni Srbi, a kako se kasnije ispostavilo među njima je bilo i dece, pala je prva klapa na snimanju dokumentarnog filma 33 anđela.

Zahvaljujući Branku Dimoviću Dimeskom, našem čoveku sa Kosova i Metohije koji živi i radi u Norveškoj, istina o stradanju Srba u norveškim logorima već je ugledala svetlost dana u prethodnom filmu koja je publika širom Evrope imala priliku da pogleda.

Branko Dimović Dimeski iz Gnjilana i čuveni norveški istoričar Knut Flovik Thoresen počeli su pre više od godinu dana snimanje filma o stradanju Srba u norveškim logorima za vreme Drugog svetskog rata.

Ubrzo im se pridružio i reditelj Kjetil Palmquist i tako je nastao film Logor Smrti u Karasjoku, koji je premijerno biti prikazan u Nišu u okviru Filmskih susreta.

Smisao mog stvaralaštva jeste da prenosim istinu o srpskom narodu. Dolaskom u Norvešku video sam da postoji veza između srpskog i norveškog naroda i tada sam se detaljnije upoznao sa stradanjem srpskog naroda za vreme Drugog Svetskog rata u norveškim logorima.
Ova deca su prošla golgotu logora NDH i širom porobljene Evrope. U istraživanju za prvi film primetio sam da ima dece, što me je zaintrigiralo, a pošto smo čuli dosta svedočenja potomaka i ljudi koji su radili u logorima, shvatio sam da ni deca nisu bila pošteđena. Na spisku je čak njih 33. Snimanje je počelo sa puno entuzijazma i svi smo u ovoj priči bez ikakve finansijske naknade. Ovom prilikom želim da se zahvalim svima koji pomažu da ovaj projekat od nacionalnog značaja ugleda svetlost dana - kaže izvršni producent i direktor filma Branko Dimović Dimeski.

Autor: RedPortal