Ne­mač­ka bri­ga­da u Li­tva­ni­ji bi­će re­or­ga­ni­zo­va­na i vo­di­će se pod na­zi­vom Pan­cer­bri­ga­da 45

Bun­de­sver je po­čeo da ras­po­re­đu­je pr­ve voj­ni­ke ta­ko­zva­ne li­tvan­ske bri­ga­de na is­toč­nom kri­lu NA­TO-a. Is­pra­ća­ju­ći pr­vi kon­tin­gent, ko­ji či­ne 21 mu­ška­rac i jed­na že­na, ne­mač­ki mi­ni­star od­bra­ne Bo­ris Pi­sto­ri­jus oce­nio je da je to zna­ča­jan ko­rak za od­bram­be­nu spo­sob­nost ali­jan­se i va­žan dan za Bun­de­sver, ja­vlja Doj­če ve­le. Stal­no sta­ci­o­ni­ra­nje bor­be­ne je­di­ni­ce u Li­tva­ni­ji pre­se­dan je u isto­ri­ji Bun­de­sve­ra. Ni­ka­da to­li­ki broj voj­ni­ka ni­je bio stal­no sta­ci­o­ni­ran u ino­stran­stvu.

Pret­hod­ni­cu Bun­de­sve­ra u Vil­nju­su do­če­kao je li­tvan­ski mi­ni­star od­bra­ne La­u­ri­nas Ka­šči­u­nas, ko­ji je oce­nio da je to ras­po­re­đi­va­nje ve­o­ma va­žno za nje­go­vu ze­mlju.

- Ovo je do­kaz ne­mač­ke po­u­zda­no­sti - re­kao je Ka­šči­u­nas i ujed­no iz­neo uve­ra­va­nja da će nje­go­va vla­da uči­ni­ti sve da u pred­vi­đe­nom ro­ku iz­gra­di neo­p­hod­nu in­fra­struk­tu­ru. Ras­po­re­đi­va­nje voj­ni­ka po­dr­ža­va 85% li­tvan­skog sta­nov­ni­štva. Pro­je­kat ko­or­di­ni­še pre­mi­jer­ka In­gri­da Si­mo­ni­te, ko­ja ka­že da ni­ko ne bi tre­ba­lo ni da po­mi­sli da mo­že da te­sti­ra da li u NA­TO-u funk­ci­o­ni­še pra­vi­lo o oba­ve­znoj po­mo­ći me­đu ze­mlja­ma čla­ni­ca­ma.

Kao od­go­vor na pro­me­nje­nu bez­bed­no­snu si­tu­a­ci­ju u Evro­pi i, ka­ko na­vo­di Doj­če ve­le, agre­siv­no po­na­ša­nje Ru­si­je, ne­mač­ka vla­da pri­sta­la je da u Li­tva­ni­ju pre­me­sti voj­nu je­di­ni­cu sprem­nu za bor­bu i spo­sob­nu za sa­mo­stal­no de­lo­va­nje. Bri­ga­da bi tre­ba­lo da bu­de ope­ra­tiv­na do 2027. go­di­ne. Pla­ni­ra­no je stal­no pri­su­stvo oko 4.800 voj­ni­ka i oko 200 ci­vil­nih pri­pad­ni­ka Bun­de­sve­ra, ko­ji sa so­bom mo­gu da do­ve­du i svo­je po­ro­di­ce. To će po­slu­ži­ti kao uzor za či­tav re­gi­on, ka­že li­tvan­ski mi­ni­star Ka­šči­u­nas.

Ne­mač­ka bri­ga­da u Li­tva­ni­ji bi­će re­or­ga­ni­zo­va­na i vo­di­će se pod na­zi­vom Pan­cer­bri­ga­da 45. Na­kon što zva­nič­no poč­ne da funk­ci­o­ni­še 2025. go­di­ne, tre­ba­lo bi da se poč­ne s ras­po­re­đi­va­njem do­dat­nih sna­ga. Pi­sto­ri­jus je u de­cem­bru u Vil­nju­su pot­pi­sao do­ku­ment o ras­po­re­đi­va­nju voj­ni­ka. Nji­ho­va glav­na ba­za bi­će voj­ni po­li­gon „Rud­nin­kaj”, ne­da­le­ko od gra­ni­ce s Be­lo­ru­si­jom. Pre­ma in­for­ma­ci­ja­ma iz Li­tva­ni­je, ta­mo će bi­ti sta­ci­o­ni­ra­no 80% voj­ni­ka, dok će se osta­tak na­la­zi­ti u Ru­kli, u cen­tral­noj Li­tva­ni­ji.

Li­tva­ni­ja se gra­ni­či s Be­lo­ru­si­jom, sa­ve­zni­com Ru­si­je, ali i s ru­skom eks­kla­vom na Bal­tič­kom mo­ru, Ka­li­njin­gra­dom. Ras­po­re­đi­va­nje ne­mač­kih voj­ni­ka za Li­tvan­ce je znak to­li­ko že­lje­ne ga­ran­ci­je o pru­ža­nju po­mo­ći unu­tar NA­TO-a.

Autor: redportal.rs