Tim ruskih astrofizičara izneo smelu postavku o crvotočinama unutar ovog svemirskog fenomena

Tim astrofizičara iz Centralne astronomske opservatorije u Sankt Peterburgu izneo je nov način za izučavanje prirode crnih rupa, tog svemirskog fenomena za koji se samo zna da ima izuzetno jako gravitaciono polje koji u sebe usisava sve, uključujući svetlost i vreme.

Po njihovom modelu, ovaj fenomen je potrebno posmatrati i kao moguće portale (da ne kažemo kapije) kojima je moguće ubrzano se kretati kroz prostor i vreme. Drugim rečima, ukoliko biste imali svemirski brod koji bi mogao da prođe kroz njih, na drugom kraju biste izašli - ko zna gde i kad.

- Ukoliko bi se ovakav model pokazao kao tačan, onda bi se ove crvotočine pokazale kao prirodne mašine za putovanje kroz vreme. To bi bila zanimljiva i neobična posledica istraživanja - rekao je Mihail Piotrović koji predvodi ovaj tim astrofizičara.

Ipak, on je dodao da čak i kad bi se to pokazalo kao tačna postavka, da smo dosta daleko od mogućeg putovanja kroz vreme ili prostor.

- Jako malo znamo o unutrašnjosti crnih rupa, tako da ne možemo znati kako bi se predmet ponašao jednom kad bi ušao u nju - naglasio je on.

Osim toga, ova mesta, takozvani AGN-ovi (active galactic nuclei), odnosno akivna galaktička jezgra (na čije stvaranje utiču crne rupe), svakako su dosta daleko od Zemlje što znači da možda nikada nećemo stići do njih.

Ipak, samo saznanje da se možda radi o portalima koji mogu voditi na druga mesta i u druga vremena može biti od velikog značaja za razvoj nauke. Ko zna, možda jednom budemo mogli da odemo i na neko bolje mesto? 🤔

Autor: redportal.rs

#crna rupa

#crne rupe

#crvotočina

#crvotočine

#putovanje kroz vreme

#ruski astrofizičari

#svemir