Naučnici otkrili neke od mogućnosti pojave ovog fenomena

Sigurno ste nekada bili u društvu u kome je neko od prijatelja rekao:

- Upravo mi se desio déjà vu!

Možda ste u tom trenutku bili zbunjeni i niste znali o čemu prijatelj tačno govori i na šta se to odnosi. Ali ne brinite, déjà vu se uglavnom događa mlađim osobama koje imaju između 15-25 godina i traje od nekoliko do 30 sekundi. Kako ljudi bivaju sve stariji, tako se i déjà vu javlja sve ređe. Ukoliko ga do sada niste doživeli, sigurno ćete u budućnosti.

Foto: Unsplash.com/Daniel Corneschi

Déjà vu zapravo predstavlja nešto što je već viđeno. To je situacija u kojoj se javlja osećaj da smo već bili na nekom mestu, prisustvovali nekoj situaciji, imali identična osećanja i već upoznali neke ljude. Uglavnom u ovoj situaciji niste sigurni da li ste to doživeli u snu ili na javi.

Može da se dogodi na mestu gde nikada ranije niste bili ili su ponašanja i gestovi drugih potpuno isti kao što smo ranije videli.

Sam pojam u upotrebu je ušao 1876. godine zahvaljujući francuskom filozofu i istraživaču Emilu Borjaku, a zanimljivo je da je ova tema privlačila pažnju čak i čuvenog Sigmunda Frojda koji je osećaj poznatog pripisivao potisnutim željama.

Naučnici kažu i da je možda reč o zameni snova i stvarnosti, da je nova situacija na neki način slična staroj i da može doći do greške u prenošenju signala u mozgu.

Posledica zastoja u obrađivanju uspomena se događa kada je neka situacija, specifična ili sasvim obična, a mi imamo osećaj kao da smo to već proživeli. To znači da su impulsi koji su došli do nas, doprli do centra za dugotrajna sećanja, a ne za kratkotrajna kako bi inače i trebalo da bude.

Autor: redportal.rs

#deja vu