Izjava deo obesmišljavanja Rezolucije 1244, smatraju Zavetnici

Stranka Zavetnici smatra da su izjave nemačke ambasadorke u Beogradu Anke Konrad o Rezoluciji 1244 deo hibridnog rata koji zapadne zemlje već godinama vode sa ciljem da se obesmisli značaj ovog međunarodnog dokumenta.

U saopštenju dostavljenom medijima Zavetnici navode da je ambasadorka tvrdnjom da Rezolucija 1244 ne predviđa povratak srpskih snaga na KiM, ponovo pokazala da je pristup Berlina pitanju KiM zasnovan na selektivnom tumačenju međunarodnih normi i dvostrukim aršinima.

"Zanimljivo je da nemačkoj ambasadorki smeta i sama pomisao da bi srpska vojska i policija mogle da se vrate u pokrajinu, što je inače izričito zapisano u Rezoluciji 1244, dok joj je potpuno prihvatljivo da na teritoriji KiM postoje tzv. oružane snage Republike Kosovo, iako Rezolucija nedvosmisleno nalaže demilitarizaciju i raspuštanje svih naoružanih grupa kosovskih Albanaca", navode u saopštenju Zavetnici.

Ocenjuju da izjave nemačke ambasadorke pokazuju da Berlin u slučaju dijaloga Beograda i Prištine primenjuje princip da su obavezujući samo oni sporazumi koji izdvajaju KiM iz sastava Srbije, dok se dokumenti koji štite teritorijalnu celovitost Srbije proglašavaju prevaziđenim i neprimenjivim.

Zavetnici navode da očekuju od državnog rukovodstva da uputi protest i zvanično izrazi neslaganje sa stavom nemačke ambasade i da je pozovu na službeni razgovor.

"Takođe, smatramo prioritetnim da Beograd pripremi sveobuhvatan predlog o merama za sprovođenje Rezolucije 1244 i da ga u formi memoranduma uputi Savetu bezbednosti, što je poslednji put učinjeno u junu 2000. godine. To je najbolji način da se pitanje Rezolucije 1244 i zaštite srpskih prava na KiM vrati u fokus međunarodne zajednice", zaključuju Zavetnici u saopštenju.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#zavetnici