Levica i centar smatraju da zakon nije dovoljna garancija

Francuski poslanici raspravljali su danas o tome da li bi trebalo uneti pravo na abortus u Ustav zemlje.

Poslanici levice i centra naveli su da je poništenje presude Rou protiv Vejda američkog Vrhovnog suda u junu pokazalo potrebu za preduzimanjem novih koraka, preneo je Rojters.

Žene su imale zakonsko pravo na abortus u Francuskoj od 1974. godine i on je modifikovan nekoliko puta od tada, da bi u februaru pravo na abortus dobile žene do 14. nedelja trudnoće u odnosu na prethodnih 12 nedelja.

Dodavanje prava na abortus u Ustav dodatno bi zaštitilo to pravo i otežalo njegovo poništavanje u Francuskoj, rekla je poslanica partije Nepokolebljiva Francuska Matild Pano.

"To ima za cilj da spreči bilo kakvo nazadovanje" rekla je Pano u parlamentu.

Pravo na abortus je šire prihvaćeno u Francuskoj nego u SAD ili nekim drugim zemljama EU.

Oko 83 odsto Francuza je zadovoljno činjenicom da je abortus legalan, pokazala je anketa agencije za istraživanje javnog mnjenja Ifop u julu, što je 16 procentnih poena podrške više nego pre oko 30 godina.

Ista anketa je pokazala da 81 odsto građana podržava da se pravo na abortus uvede u Ustav.

Konzervativci i krajnja desnica se u velikoj meri protive tome.

"Prestanite da se igrate sa strahovima od poništavanja prava na abortus za koje znate da je nemoguće u Francuskoj", rekla je poslanica ekstremne desnice Emanuel Menar.

Ali čak i ako donji dom parlamenta, gde je Preporod najveća stranka, izglasa jedan od dva predloga ove ili sledeće nedelje, put ka uvođenju prava na abortus u Ustav neće biti lak.

Da bi se izmenio Ustav, zakon mora biti izglasan i u gornjem domu parlamenta - Senatu, koji kontroliše desnica.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Francuska

#abortus